Reseblogg Krakow
När: Juli 2024
Polen
Landet med 40 miljoner invånare mellan Ryssland, Belarus, Ukraina och Tyskland. Polen drabbades hårt under andra världskriget då 6 miljoner människor dödades, ungefär hälften av dem var judar. Under kriget blev Polen kommunistiskt och knöts till Sovjetunionen, men i slutet av 80-talet inleddes en demokratiseringsprocess och landet är numera medlem av EU och Nato. Polen är även det land som tagit emot flest flyktingar från Ukraina.
Det är ett bördigt lågland men med bergen Sudeterna och Karpaterna i södra delen mot Tjeckien och Slovakien. Polens högsta berg Rysy, 2499 m, ligger i Karpaterna.
Huvudstaden är Warszawa, men gamla huvudstaden, Krakow lockar betydligt fler turister.
Bialowiezaskogen vid gränsen mot Belarus, där en tredjedel av skogen är skyddad och klassad som världsarv av Unesco. På de andra två tredjedelarna bedrivs skogsbruk i det som är ett av Europas sista återstående urskogsområden.
Krakow
Krakow är Polens näst största stad med närmare 800 000 invånare. Fram till i slutet av 1500-talet var staden huvudstad, då flyttades den till Warszawa av kung Sigismund, Gustav Vasas barnbarn. Krakow är en studentstad och här byggdes landets första universitet redan på 1300-talet.
Krakow är klassad som kulturminnesstad av Unesco, det är inte bara de medeltida byggnaderna som har världsarvsstatus utan också de berömda julkrubborna som byggs i december. Det är miniatyrer av riktiga byggnader och innehåller allt en julkrubba ska ha. Det är en gammal tradition som startade redan på 1800-talet av byggnadsarbetare som inte hade så mycket arbete vintertid. 1937 anordnades den första tävlingen i att ha tillverkat den finaste Krakowkrubban.
De vackra blomsterarrangemangen som kantar processionsvägarna vid den katolska högtiden Corpus Christi är ett annat kulturarv.
Namnet Krakow tros ha sina rötter i en man som hette Krak och som enligt legenden dödade en drake som plågade staden.
Gamla stan – Stare Miasto
Gamla stadsdelen kallas Stare Miasto och omges av stadsmurar. Där finns Europas största torg, Marknadstorget med restauranger och caféer. En vacker plats att strosa runt, äta en glass, åka häst och vagn eller bara titta på folk. Missa inte ett besök kvällstid då de vackra byggnaderna är upplysta. Det som slog mig var att det var så rent på gatorna, inget skräp alls. Det var en positiv och trevlig stämning, det kändes väldigt tryggt!
Tyghallen – Sukiennice
Nej, det är inte en tygaffär utan en enorm byggnad från slutet av 1600-talet som nästan delar torget i två delar. Här har det drivits handel sedan 1300-talet och den tidigare byggnaden brann ner i mitten av 1500-talet. Idag rymmer byggnaden souvenirbutiker med bärnstenssmycken, julgranskulor, schackspel, konst och allt som turister kan tänkas vilja köpa.
Mariakatedralen
Vid Marknadstorget ligger Mariakatedralen (Bazylika Mariacka), mycket speciell med sina två kyrktorn i olika design. Missa inte insidan med vackra målningar och det fantastiska taket i blått bestrött med guldstjärnor. Turister släpps bara in i kyrkan då det inte är gudstjänst eller bön.
Planty
Runt hela gamla staden, utanför stadsmuren, går en park med höga träd som ger skugga och avkoppling. Det är en populär mötesplats både för turister och Krakowbor.
Slottet Wawel och katedralen
I västra delen av gamla stan, längs den så kallade Kungsvägen som passerar Marknadstorget, ligger det berömda Wawelslottet på kullen med samma namn. Floden Wisla (även kallad Weichsel eller Vistula) går precis nedanför. Slottet grundades på 1300-talet när Krakow var huvudstad och är en av Polens viktigaste historiska byggnader. På Wawelkullen ligger flera gamla byggnader som domkyrkan där polska kungar kröntes och där kända personer än i dag begravs. 1596 flyttades huvudstaden till Warszawa av Sigismund.
Arkeologiska fynd har gjorts runt Wawelkullen som visar att det har bott människor här sedan äldre stenålder.
De judiska kvarteren
Innan den hemska judeförföljelsen under andra världskriget var Kazimierz, de judiska kvarteren, en välmående del av Krakow. Ungefär 3 miljoner polska judar dödades under förintelsen. Denna stadsdel förföll men rustades upp i slutet av 1900-talet och är idag en trendig del med restauranger, konstgallerier och muralmålningar. Den gamla synagogan går att besöka.
Den mörka historien – Auschwitz
Från Krakow kan man göra dagsutflykt till Auschwitz koncentrationsläger. Förintelselägret byggdes av tyskarna och mellan 1940–1945 dödades 1,1 miljoner människor här. Räkna med ett känslomässigt och tungt studiebesök, men viktigt för att förstå vilka grymheter som utspelades.
Schindlers fabrik
Kanske minns ni ”Schindler’s List”? Denna verklighetsbaserade film kom ut 1993 och bygger på historien om Oskar Schindler som anställde judar som arbetskraft på sin emaljfabrik i Krakow för att rädda dem från att dödas.
Kattcafé
Behöver man tröst efter dessa två hemska nedslag i historien kan jag rekommendera något av de två kattcaféer som finns i Krakow. Det är verkligen en må-bra-upplevelse…om man gillar katter förstås!
Ett av de två caféerna, båda har samma ägare, heter Cat Café Kociarnia och ligger på Lubicz 1 i Gamla stan.
Utflykter från Krakow
Det är inte långt till Karpaterna för den som vill vandra i bergen.
Jag gjorde en utflykt till Zakopane i bergen där vi på vägen stannade till i en by där vi fick prova den typiska getosten som röktes över öppen eld med lite körsbärslikör till.
Den gamla träbyn Chochołów med ett hundratal gamla trähus var mysig och vacker. En bit därifrån finns Jaszczurowka-kapellet, ett litet charmigt kapell från 1904 helt gjort i trä.
Väl framme i Zakopane kan man ta linbana upp i Tatrabergen, den högsta delen av bergskedjan Karpaterna mellan Slovakien och Polen. I byn och runt linbanestationen är det väldigt turistiskt med souvenirstånd och restauranger längs promenadstråket. För att verkligen komma ut i den vackra bergsmiljön behöver man har mer tid för vandring.
Mat
Jämfört med resten av Europa är priserna i Polen betydligt lägre. Den traditionella maten i Polen är ibland överraskande med lite ovanliga kombinationer. Vad sägs om sommarsallad serverat i friterat tunt bröd med jordgubbar. Mums! Portionerna är rikliga och jag fick bra mat både på finare restauranger och på enklare serveringar.
Mest typiskt är kanske en gryta, bigos, gjord på olika sorters kött, surkål, korv, svamp med mera. Dumplings också något av en nationalrätt värd att prova.
Vill du se fler och större bilder med högtre upplösning, besök Galleri Krakow och Zacopane
Hoppas du haft lite glädje och nytta av min reseblogg Krakow.
Här finns en annan bra reseblogg om Krakow
Här hittar du mer information om Krakow
Se även min reseblogg från länder i Sydamerika
ANNONS
Nedanstående är annonser i samarbete med GetYourGuide där jag erhåller en liten provision när någon bokar en aktivitet via denna annons.