Chile och Påskön

Reseblogg Chile

Detta långsmala land, 420 mil långt och bara 20 mil brett i genomsnitt bjuder på många kontraster. Du kan åka skidor i Anderna och bada i Stilla Havet samma dag. I norr finns ett av världens torraste område, Atacamaöken, stäpp, bördig jord i mellersta delen av landet, sjödistriktet med jordbruk och skog och längst söderut slätter och glaciärer.

Om man jämför med hur långt Chile skulle löpa omflyttat till nordliga breddgrader, skulle landet nå från Spetsbergen i norr till södra Italien. Landets yta är ungefär lika stort som Sverige och Norge tillsammans.

I landet finns två bergskedjor med en lång dal eller platå mellan. Anderna är den högsta och har toppar över 5000 meter. Landet är jordbävningsdrabbat.

Påskön hör till Chile, läs mer om det senare. Juan Fernándezöarna där förebilden för Robinson Crusoe, Alexander Selkirk, var strandsatt i början av 1700-talet hör också till Chile.

Av någon anledning är jag väldigt förtjust i öknar. Atacamaöknen i norra Chile är en av favoriterna. Det är en av världens torraste platser. Den mysiga ökenstaden San Pedro de Atacama är huvudorten och därifrån kan man göra trevliga utflykter.

Nationalparken Torres del Paine är en annan plats som sticker ut när jag tänker på Chile.

Chile har länge varit ett föregångsland i Sydamerika. Fram till 1973, då Augusto Pinochet gjorde en brutal militärkupp, var Chile Sydamerikas enda fungerande demokrati. Efter 1990 då Pinochet avgick har landet återgått till att vara en stabil ekonomi och demokrati. Gruvdrift är den viktigaste näringen, men fisk, vin och grönsaker är också viktiga exportvaror för landet.

Namnet Chile tros komma från indianspråket aymara där chilli betyder ”där landet tar slut”.

Spanska är det officiella språket i Chile, i norr talas quechua och i söder mapuchespråket mapudungun.

Ursprungsbefolkning

Knappt 5% av befolkningen tillhör ursprungsbefolkningen, där Mapuches är den största gruppen. Mapuche betyder ”jordens folk” och de är ättlingar till den ursprungliga befolkningen araukanerna.

De flesta mapuches lever idag i Santiago eller andra städer, framför allt i södra delen av landet. Under Allendes presidenttid, återlämnades mycket av den mark som mapuches förlorade under spanjorernas invasion, men det motsvarar fortfarande en mycket liten del av den ursprungliga marken.

De senaste 30 åren har mapuche organiserat sig för att protestera mot skogsavverkning, dammbyggen och industrianläggningar på det som tidigare var deras mark. Några grupper strider också för att bilda en självstyrande stat, Wallmapu. Våldsamma demonstrationer har förekommit.

Utbildning

Skolsystemet påminner mycket om det svenska med friskolor och skolpeng.

Barnen börjar i skolan när de är 6 år och de flesta går 12 år i skolan inklusive gymnasiet.

Studentupplopp har förekommit flera gånger under de senare åren, där studenter och elever krävt en mer jämlik skolgång och högre kvalité på undervisningen.

Kultur

Vänd vilken sten som helst i Chile och du hittar en poet”. Orden är nobelpristagaren Pablo Nerudas. Chile är känt för sina poeter och författare, Gabriela Mistral (nobelpriset 1945), Violeta Parra, Isabel Allende, Roberto Bolaño är några kända namn.

Isabel Allendes pappa var kusin med president Allende som störtades i militärkuppen 1973. Hennes mest kända bok är Andarnas hus.

Pablo Neruda var elev till Gabriela Mistral och var nominerad till kommunistpartiets kandidat, men valde i stället att stödja Salvador Allende. Nerudas poesi berör smått som stort, allt från vardagliga händelser, till att hylla Stalin och förstås kärleken. Han fick Nobelpriset i litteratur 1971.

Han bodde utomlands under flera år, men åter i Chile skaffade han sig tre hus, i Valparaíso, Isla Negra och i Santiago. Alla hus är idag museum och är mycket fantasifullt utsmyckade, väl värda att besöka.   

Nueva canción ”den nya sången” var en musikstil med politiskt budskap, en genre som förbjöds under militärdiktaturen. Victor Jara blev känd i hela världen efter att ha misshandlats och mördats på fotbollsstadion i Santiago 1973,

Violeta Parra blev känd med sin sång Gracias a la Vida ”Jag vill tacka livet” som hon skrev bara några dagar innan hon begick självmord1967.

Cueca är nationaldansen som dansas till musik av gitarr och harpa bland annat. Dansen har sitt ursprung i de afrikanska slavarnas danser och dansas också i Peru (marinera) och Bolivia.

Chinchillan

Detta vackra lilla djur har fått betala ett högt pris för att ha en så mjuk och vacker päls. Chinchillaskinn var mer värt än guld och djuren var nästan helt utrotade i början av 1900-talet. De som finns kvar i dag lever nu på hög höjd i nordöstra Chile.

Puma finns fortfarande i Chile men är väldigt sällsynt.

Chilensk vinpalm

Vinpalmen har den tjockaste stammen av alla palmer, men på grund av att det går att tillverka palmvin av den sockerhaltiga saven, så är den nu sällsynt och de få som finns kvar skyddas. Den går att ses på stora torget, Plaza de Armas, i Santiago. Även nötterna går att använda och smakar precis som kokosnötter.

Chilenskt vin

Det var de spanska erövrarna som hade med sig vinplantor för att kunna göra nattvardsvin. Det visade sig att land och klimat lämpade sig bra för vinodling, det var till och med så bra att det hotade den spanska vinproduktionen. Försök gjordes att begränsa vinframställningen i Chile, dels på grund av konkurrensen med andra vinproducerande länder, dels för att alkoholismen bredde ut sig i Chile. Marken behövdes dessutom för att odla livsmedel på. Under diktaturen bojkottades chilenska viner, men nu har produktionen ökat igen.

På 1800-talet härjade vinlus i Europa. De chilenska druvorna drabbades aldrig och är de enda klonerna i världen som är kvar.

Det brukar vara trevligt att besöka vingårdar i Chile, tex Concha y Toro med viner som Casillero del Diablo, Sunrise, Viña Maipo.

Anledningen till att vinet heter Casillero del Diablo, ”djävulens källare” är att folk smög sig ner i vinkällaren för att stjäla vin på nätterna. När ryktet gick att djävulen bodde i källaren upphörde stölderna. Längst in i källarvalvet finns en skuggbild av djävulen med sin treudd och ibland släcks ljuset ner helt och den röda djävulen lyser hotfullt.

Under en dagsutflykt från Santiago kan man besöka vingården Undurraga och Pablo Nerudas hus i Isla Negra.

Pisco – Sydamerikas brandy, druvsprit

Detta är en källa till konflikt mellan Peru och Chile. Jag känner mig som halvperuan, och hävdar bestämt att pisco kommer från Peru, vilket kan dra i gång den eviga diskussionen – kommer pisco från Peru eller Chile?

Här är bakgrunden till tvisten:

Under 1500-talet när spanjorerna bedrev gruvdrift i Bolivia, skickades vinsaft från odlingar i Chile och Peru för att göra nattvardsvin. Men muscateldruvan var så söt att den ruttnade innan den kom till Bolivias högland. Man beslöt sig då för att destillera den och piscon föddes.

I Peru finns en stad som heter Pisco, och peruanerna hävdar att ordet är quechua och betyder lerkruka, vilket användes för att ha spriten i. Ordet kan också betyda flygande fågel, vilket kopplas till effekterna av pisco…
Muscateldruvan odlades framför allt i Elqui i nuvarande Chile, där klimatet är gynnsamt för just den druvan. När spanjorerna styrde tillhörde Chile vicekungadömet Peru. Så vad blir svaret? Diplomatiskt svar är att båda har rätt, men mitt halvperuanska hjärta tycker ändå att det lutar lite mer åt Peru.

För att göra en Pisco Sour – den typiska drinken behövs lime, sockerlag, pisco, äggvita och is.

Santiago

I huvudstaden bor närmare 6 miljoner människor. Santiago ligger i en dal ungefär 600 meter över havet, omgiven av kustbergskedjan och Andernas snöklädda toppar.  

I centrum av staden ligger stora torget, Plaza de Armas med katedralen, det vackra posthuset, caféer och restauranger.

Inte långt därifrån ligger La Moneda, presidentpalatset där Salvador Allende sades begå självmord när Pinochet gjorde militärkupp.

Det finns en del fina utsiktsplatser i staden, Santa Lucia-kullen som det går att promenera upp till eller så kan man ta linbana eller ett tåg upp till San Cristobal-kullen. Man kan besöka Pablo Nerudas hus ”La Chascona”.

Valparaíso och Viña del Mar

Det tar bara någon timme att åka från Santiago till Stilla havs-kusten, allt beroende på trafiken. Det går alltså lätt att kombinera en vingård och Valparaíso. Vill man bada får man åka till Viña del Mar som i stort sett har vuxit ihop med Valparaíso, hamnstaden.  

Valparaíso är känt för sina muralmålningar och bergbanor. Här behöver man en guide som letar upp de mest spektakulära gatorna. För att komma upp på kullarna kan man ta bergbana, de är gamla men rullar fortfarande. La Sebastiana, huset där Pablo Neruda bodde, är nu omgjort till museum och värt ett besök.

Valparaíso var länge en viktig hamn från landet och hit kom immigranter framför allt från Europa. Idag bor många konstnärer i staden.

Nationalparken Torres del Paine, Patagonien

Från Puerto Natales tar man buss till nationalparken. Den vanligaste vandringen man gör här är den som kallas W Trek eftersom leden är formad som ett W. Leden är ungefär 50 km och går förbi de mest populära platserna, som ”de tre tornen”, Grey Lake, Greyglaciären och Franska dalen.

Var beredd på att vädret kan skifta snabbt och att det kan blåsa rejält!

Andra platser att besöka är Sjödistriktet (Norra Patagonien, San Pedro de Atacama)

Påskön

Rapa Nui, det lokala namnet för Påskön, är ett av Chiles världsarv. De märkliga kolossala stenhuvudena har väckt spekulationer och nyfikenhet i generationer.

De flesta skulpturerna är gjorda mellan 900-1500-talen men redan på 300-taket e Kr bosatte sig folk av polynesiskt ursprung på ön.

Påskön är världens mest isolerade bebodda ö och det är mer än 4000 km till närmaste granne. Den ligger mitt emellan Chiles kust och Tahiti, och det tar närmare fem timmar att flyga från Santiago.

Eftersom öns befolkning inte hade influenser från andra kulturer under flera århundraden skapades en mycket speciell kultur.

Påskdagen 1722

Namnet Påskön kom till eftersom holländska segelfartyg ”upptäckte” ön just påskdagen år 1722. De förundrades över människorna som rörde sig mellan stora stenhuvuden längs kusten. När de gick i land upptäckte det att det var två olika etniska folkgrupper, en med ljusare hy och utdragna örsnibbar med pluggar eller plattor i, de så kallade ”långöronen” och en annan grupp med rödaktig hudfärg. De var nakna och tatuerade med djur- och fågelmotiv. De var skäggiga och hade rakat av håret eller virat håret till en knut mitt på huvudet. ”Långöronen” verkade vörda stenstoderna mer än ”kortöronen”.

De bodde i stora avlånga hus, som såg ut som upp- och nervända vassbåtar och odlade bananer, sockerrör men framför allt sötpotatis.

Det fanns få stora träd, och så småningom fanns ingen skog alls, troligtvis för att träden höggs ner för att användas till tillverkning av stenfigurerna.

Polyneser eller sydamerikaner?

Efter många turer om öbornas ursprung, är nu forskare eniga om att ursprungsbefolkningen har sina rötter i Polynesien.

Thor Heyerdahl och Kon-Tiki

Norrmannen Thor Heyerdahl stred länge för sin åsikt att de första öborna reste från Sydamerika på balsaflottar. För att bevisa det tillverkade han en 14 meter lång flotte som han och fem andra seglade med från Peru till Påskön 1947. Detta våghalsiga projekt tog 101 dagar och var fullt av strapatser. Resan skildras i en bok och spelfilm (en nyinspelning av filmen gjordes 2012).

Thor bevisade att resan var möjlig att göra med flotte gjord av de material som fanns på den tiden. Det finns mycket som tyder på att det fanns ett tidigt utbyte mellan Sydamerika och Påskön. Sötpotatisen kommer från Sydamerika och totora-vassen som folket byggde sina hus med växer bara i Sydamerika och används där för att göra bla båtar. I Tiwanaku i Bolivia finns en staty som har en tvilling på Påskön, andra statyetter i Peru har stora likheter med statyer som hittats på Påskön.

Kon-Tiki eller Viracocha

Det finns en gammal legend om Viracocha, inkafolkets sol-och skapargud. Han kallades också Kon-Tik. Han och hans folk hade ljus hy och rött hår och skäggväxt. De attackerades av fientliga folkgrupper och blev tvungna att ge sig av ut på havet. Enligt legenden skulle Viracocha en dag komma tillbaka till sitt land. När spanjorerna kom till Sydamerika trodde folket att det var Viracocha/Kon-Tiki som kom tillbaka. I Polynesien dyrkas också en solgud som heter Tiki…

Fågelmannen

Folket levde som jordbrukare och hade ingen tradition av att fiska, däremot var sottärnans ägg viktiga som föda men de hade också en viktig roll under den viktiga ceremonin om fågelmannen. Vid vårdagjämningen i september tävlade männen om vem som kunde klättra ner för de branta klipporna, paddla ut på små kanoter gjorda av totora-vass, klättra upp på en av öarna och ta ett ägg ur sottärnans bo, ta sig tillbaka och återvända till stenhusbyn Orongo. Den som lyckades föra tillbaka ett oskadat ägg blev utvald till fågelman kommande år, vilket innebar att han blev kung och kunde överfalla och plundra de andra husen.

Ahus

Man tror att den första moaien restes på 1100-talet. Plattformen, ahus, som de står på är betydligt äldre, från 400-talet. Ahus var en begravningsplats där den döda kroppen lades och där familjen tillbringade tid tills det bara var skelettet kvar. Då begravdes resterna i ahun och var det en framgångsrik kung eller hövding restes också en moai, stenstaty som ställdes vid ahun, plattformen.

Moaierna – stenhuvudena

Alla moaier höggs ut med verktyg med hård basalt, vid vulkanen Ranu Raraku. Där ligger fortfarande många moaier som inte är färdiga när arbetet plötsligt avbröts. Den största är 22 meter lång!

Folket berättade att moaierna sedan gick ner till kusten. Metoden de använde för att förflytta dessa jättar – att vicka dem i sidled och samtidigt dra fram dem lite i taget – måste ha sett ut som om de gick ner.

Moaierna revs och vältes omkull när kortöronen besegrade långöronen. De flesta har reste igen och står nu och tittar in över ön, bara de vid vulkanen Rano Raraku tittar ut mot havet.

Många av stengubbarna har en röd huvudknut, vilket var den manliga frisyren för långöronen som var rödhåriga. De hade ögon, där det vita var gjort av korall och det svarta av vulkanisk obsidian.

Det finns idag 1045 moaier på Påskön, plus de som är halvfärdiga och övergavs.

Rongotongo-tavlor

Folket hade ett skriftspråk och ristade in glyfer på trätavlor. Tyvärr brändes de flesta under missionärers framfart på ön.

Hur gick det för långöronen och kortöronen?

Kortöronen ledsnade på att slava åt långöronen och lurade dem att själva falla i sin egen försvarsgrop där de brändes till döds, bara någon enstaka långöra överlevde och därmed övergavs eller förstördes många av stenstatyerna.

Europeiska härjningar

Europeiska besökare var där och härjade. Många dog i sjukdomar eller blev dödade av inkräktarna eller blev förslavade. I slutet av 1800-talet fanns bara 111 öbor kvar. Idag bor ungefär 5000 människor på ön.

Tapati Rapa Nui

Om man ska åka den långa vägen till Påskön, rekommenderar jag att man gör det i samband med den årliga festivalen Tapati som brukar infalla i januari eller februari. Förutom spännande dans- och teateruppvisningar på kvällen kan man få se tävling i att åka bananstocksåkning ner från ett berg där det gäller att hålla sig kvar på stocken. Paddlingstävling på de elfenbensliknande totora-kanoterna, stafett där man springer med en påle på axlarna med en bananklase i vardera änden. De utför tävlingarna barfota och endast iförda liten string eller kroppsmålning. Man tävlar också i att tillverka kläder av bark och smycken av snäckskal. Missa inte denna festival om du har möjlighet.

Hoppas du haft lite glädje och nytta av min reseblogg Chile.

Läs gärna min reseblogg om Peru

Läs mer om Chile på utrikespolitiska institutets hemsida

ANNONS

Powered by GetYourGuide
error: Content is protected !!
Verifierad av MonsterInsights