Lamor

Lamor (lamadjuren) är typiska för Sydamerika och får en egen rubrik eftersom jag är så svag för dessa stolta djur med sina vackra ögon. Laman tillhör familjen kameldjur, vilket man kan se framför allt på deras fötter, de är partåiga hovdjur men hovarna har mjuka trampsulor och de har inte pucklar.

Det finns olika sorters lamadjur, guanaco, lama, alpaca och vikunja.

Lamor (Lama glama)

Man tror att laman var den domesticerad redan 3000 år före Kristus, troligen härstammar den från den vilda formen guanaco, som nu finns framför allt i Chile och Argentina.  Laman användes i hela Anderna som lastdjur men man åt också köttet och använde huden som läder, fettet som grundämne för levande ljus och djurets spillning som bränsle. När spanjorerna anlände fanns omkring 10 miljoner lamadjur hos ursprungsfolket. Antalet lamadjur sjunker ständigt allt eftersom hästar, får och maskiner börjar ersätta laman.

Offrades

Laman har haft en särställning i den andinska naturreligionen, och lamor offrades vid speciella ceremonier.

Laman är den största av de fyra, och når en mankhöjd på ca 120 centimeter, vikt 120-150 kg. Pälsen kan vara enfärgad eller variera i färg och mönster. Efter dräktigheten som varar nästan ett år, föds vanligen bara ett ungdjur. De äter gräs, örter, buskar, lav, löv och svampar.

Spottar lamor?

Men hur är det med spottandet? Nej, man behöver inte vara orolig! Laman spottar vanligtvis bara mot andra lamor för att stärka sin position i hierarkin eller för att hålla distans. Saliv spottas bara för att varna motståndare, blir de hotade, framför allt av andra lamor, spottar de upp halvsmält mat, ett grönt, illaluktande ämne men som går lätt att tvätta bort.

Alpacka (Vicugna pacos)

Alpackan avlas mycket på grund av den fina ullen. Alpackan är troligen närmare släkt med vikunjan än med laman. Det finns två typer av alpackor – Suri och Huacaya. Suri får ull som ser ut som rastaflätor som ibland går ända ner till marken. Den klipps vartannat eller vart tredje år. Huancaya har fin, tät ull som måste klippas varje år så att inte djuret får värmeslag. Huancayan är mycket vanligare än Suri. Alpackan finns i flera olika färger och är oftast enfärgade.

Baby-alpaca

Pälsen från sadeln ger den finaste ullen. Baby-alpaca är den absolut finaste kvalitén och är den ull man får första gången man klipper en alpaca. På de lokala marknaderna kallas det mesta för ”baby alpaca… eller kanske ”maybe-alpaca” är mer passande.

Alpackan har en partåig fot med trampdyna och två klor. Alpackans tänder växer ofta mer än vad de naturligt kan hålla efter med kost och måste få sina tänder manuellt slipade. Hingstarna får vid 4 års ålder kamptänder som avlägsnas med tång.

Alpackan är ovilliga att spotta och gör det nästan uteslutande mot andra alpackor. När de väl gör det är det magsyra och halvsmält maginnehåll som spottas upp.

Flockdjur

De är utpräglade flockdjur och måste leva tillsammans med andra alpackor, annars blir de stressade och kan få obotligt magsår.

Under spanjorernas invasion av Peru slaktades nästan hela stammen av alpacka och bara de som flydde upp till höglandet med sina djur överlevde. Alpackan anpassade sig till det extrema klimatet och är än i dag ett mycket tåligt djur.

Alpackor pratar med hummande läten som nästan låter som en människa som pratar med handen för munnen. De kommunicerar också med kroppsspråket genom att höja och sänka huvudet och vinkla öronen på olika sätt.

Vikunja

Alpackan är troligen den domesticerade varianten av den vilda och utrotningshotade vikunjan. Vikunjan är den minsta av de sydamerikanska kameldjuren. Den liknar guanacon som framför allt lever vilt i Chile och Argentina, men är mindre och smalare. Den blir sällan mer än en meter hög och väger 45-55 kg. Den är kanelbrun och har en vit man på bröstet och vit undersida.

De lever i familjegrupper som leds av en alfahanne som försvarar reviret. Unga hannar kan bilda grupper och gamla hannar som konkurreras ut av yngre hannar lever vanligen ensamma.

Dyraste ullen i världen

Vikunjaullen anses vara den bästa och dyraste i världen. Det sägs att de som köper mest vikunjaull är Saudi Arabien eftersom ullen inte bara har värmande egenskaper utan också stänger ute värme. Ursprungsbefolkningen drev varje år in vikunjor i inhägnader för att ta hand om ullen, sedan släpptes de fria. Spanjorerna däremot dödade djuren vilket ledde till att den nästan utrotades. Idag är det hårda straff om man dödar en vikunja.

Hur skiljer man då på dessa vackra djur?
Laman är den största, lång hals, vackra ögon och långa öron. Svansen står ofta upp som en båge. Den är vanligtvis flerfärgad.
Guanacon känns igen på sin ljusbruna päls med vit mage och ofta svart litet huvud, benen är smalare än hos laman. En av de två kameldjuren som lever vilt i Sydamerika.
Alpackan är oftare enfärgad, tjock, lockig päls och inte så lång hals.
Vikunjan är den minsta, kanelbrun med vitt på mage och bröst. Lever vilt.

Förälskad!

Som jag skrev är jag väldigt förtjust i lamadjur och kameldjur. En helg var jag och min bästa kompis Patricia på en restaurang utanför Arequipa där jag bodde, de hade alpackor som gräsklippare. En liten alpackabebis blev lite präglad på mig, när jag satte mig ner kom den och ”pussade” mig på munnen. Patricia fotade och jag skickade hem bilden till mina föräldrar.


Prinsen

Utanpå kuvertet skrev jag att jag äntligen hade träffat prinsen men om jag inte bestämt mig för om jag skulle ta med honom till Sverige eller om jag skulle stanna med honom i Peru. Jag skrev också och varnade för att vi pussades på bilden, eftersom jag då var övertygad om att mamma skulle förstå att det var ett skämt. Men det gjorde hon inte.

Hon blev förtvivlad och trodde att jag skulle stanna i Peru för evigt. Hon ringde syrran och berättade, hon pratade med pappa och de var ledsna båda två. Till sist drog de upp kortet för att titta på blivande ”mågen”. Och hittade mig och en kritvit liten alpackabebis som pussades. Stackars mamma, dumt av mig att skämta så med min mor!

Hoppas du hade lite glädje om min berättelse om lamor

Besök också sidan Djurlivet i Peru (intern)

Här kan du få lite mer information om lamadjuren (extern, Wikipedia)

ANNONS

Powered by GetYourGuide
Powered by GetYourGuide
error: Content is protected !!
Verifierad av MonsterInsights