Djurlivet i Namibia

Några axplock ur Namibias djurliv – en del av informationen är hämtad ur den fantastiska boken ”Afrikas djurliv” – en safariguide av Mogens Trolle

Gemsbock eller Oryxantilop

Denna antilop har några av världens längsta horn. Längst uppmätta bars av en hona och var 125 cm långa. Hanarnas horn är kraftigare eftersom de slåss med dem, men honans blir alltså längre. Med hornen kan de till och med stånga ihjäl lejon. De ståtliga hornen är förstås främst till för att imponera med, för att visa upp friskhet och styrka.

Hur klarar sig dessa djur i den karga, torra öknen? De är extremt bra på att hushålla med vattnet, till och med bättre än dromedaren. De svettas inte utan kan komma upp i en temperatur på 46,5 grader, vilket skulle betyda en säker död för nästan alla däggdjur. Hjärnan är det känsligaste organet i kroppen och gemsbocken har ett speciellt avkylningssystem för just hjärnan. De kan gräva sig ner till grundvattnet i uttorkade flodfåror men det mesta av vätskan får de i sig genom att äta växter, rötter och suckulenter som innehåller mycket vatten.

Gemsbockar kan lukta sig till regn på stort avstånd och kan gå långt för att få njuta av gräset som kommer upp direkt efter regnet.

Gepard

Världens snabbaste landdjur som kan komma upp i 96 km/h på bara tre sekunder, alltså snabbare än en sportbil! Hela kroppen är anpassad för att kunna röra sig snabbt, långa ben, smal kropp minskar luftmotståndet, litet huvud och lätt benstomme. De har större näsborrar än andra djur och hjärta, lungor och lever är extra stora.

Deras jaktteknik är också speciell. I stället för att som andra kattdjur kasta sig upp på ryggen på bytesdjuret slår de till djurets bakben och fäller krokben. I den höga hastigheten har djuret ingen chans att komma undan vilket göra att geparden oftare än andra kattdjur lyckas med sin jakt.

Jaktsättet tar mycket på krafterna och geparden är inte så uthållig, den blir snabbt överhettad och andas så häftigt efter en jakt att den måste vänta innan den kan äta sitt byte. Den jagar nästan alltid mitt på dagen när det är som varmast. Den är beroende av god syn och det skulle vara farligt för den att jaga i dåligt ljus. Den kan heller inte ta strid om fällt byte med hyenor, lejon och leoparder och jagar därför när de vilar.

Den kan äta stora mängder kött vid ett och samma tillfälle och klarar sig sedan utan mat i några dagar.

Hanarna lever i flock och har ett ganska litet revir medan honorna lever i större revir, ensamma eller med sina ungar.

Leopard

En av the Big Five. Tung, majestätisk, vacker. Till skillnad från geparden, är den aktiv på natten och smyger ljudlöst på sitt byte. Anledningen till att ett så stort djur kan röra sig så tyst är en uppsättning känselhår som signalerar och ger total kontroll över kroppen. Förutom extra långa morrhår, har den något som liknar morrhår på anklarna som direkt känner av om djuret är på väg mot ett hinder som skulle avslöja dem. Överallt i pälsen har de också känselhår för att undvika att de stöter emot något som prasslar och röjer dem.

Leoparden ser sju gånger bättre än människan i mörker. Som hos våra huskatter ser det ut som om deras ögon lyser i mörker, detta beroende på som en spegel bakom ögongloben som reflekterar ljuset och gör att ljuset passerar två gånger genom ögat. Syn, hörsel och lukt är bättre utvecklade än hos hundar.

Leoparden kan döda bytesdjur som är fyra gånger tyngre än vad en gepard kan men de är inte lika snabba, de kommer högst upp i en hastighet av 60 km/h. De äter allt från stora hovdjur till termiter, de har över 100 olika bytesdjur på sin meny. De kan dra upp tunga bytesdjur upp i träd för att kunna äta i lugn och ro utan att någon stjäl bytet. De kan med munnen dra upp byten som väger 2-3 gånger så mycket som de själva. Otroligt!

Leoparder lever som enstöringar och har stora revir, hanen har större revir än honan.

När honan är brunstig, vilket brukar vara i en vecka, parar hon sig upp till 100 gånger om dagen ofta med 2-3 hanar. Detta för att lura hanarna att tro att de är far till hennes ungar och därmed inte dödar ungarna, vilket de annars kan göra, för att hon ska bli brunstig igen.

En viss procent av leoparder, pumor och jaguarer föds svarta och kallas då pantrar. Det är extra vanligt hos leoparder. Om en panter parar sig med en fläckig leopard, kan några ungar bli svarta och andra fläckiga. Fenomenet kallas melanism.

Leoparden är väl utbredd och finns i hela Afrika och ända till östra Asien. Den finns på alla höjder och till och med i städer, där den kan ta hundar.

Lejon i Namibia

Namibias ökenlevande lejon var på väg att utrotas av bönder och fiskare längs skelettkusten, men har nu skyddats och har ökat i antal. De har anpassat sig till den torra miljön och kan gå ner till kusten för att äta sälar eller strandade valar. I mitten av 1990-talet fanns bara 25 individer av ökenlejonen men idag är de över 150 stycken.

Efter sibirisk tiger är lejonet största kattdjuret i världen och det finns lejonhonor som väger mer än sibiriska tigerhonor.

Manen hos lejonhannen har stor betydelse, en mörk man beror på hög halt av testosteron, vilket lockar till sig honor men avskräcker andra hanar. En sjuk och gammal hane har en mindre och ljusare man.

Lejonen jagar oftast i flock och kan då fälla byten upp till 10 gånger deras egen vikt. Jaktframgången är betydligt bättre när de jagar ihop, en ensam hona som jagar i Etosha nationalpark har en så låg jaktframgång som 2,5%, så ensam är stark gäller inte om man är ett lejon! Lejon är inte så uthålliga men de är starka och har världens kraftigaste rovdjursbett. Under en måltid kan lejonet äta motsvarande 20% av sin egen kroppsvikt, sedan klarar de sig utan mat i några dagar. Lejonhanne låter ofta honorna jaga åt dem och stjäl sedan deras mat.

Lejonhannar dödar ofta gamla hanars ungar när de hittar en flock honor. Det gör att honorna går snabbare i brunst. Honorna har först en tid på flera månader då de lockar till sig flera hanar genom att vara sexuellt aktiva och insmickrande, men under den tiden är de inte fertila. På så sätt drar hennes signaler till sig de starkaste hanarna. När brunsten väl kommer parar hon sig upp till 100 gånger om dagen med olika hanar, och det kan vara flera hanar som är fäder till hennes kull.

Honungsgrävling

Den enda grävlingen som finns i Guinness rekordbok – detta på grund av att honungsgrävlingen är världens mest orädda djur. Den går i klinch med lejon, leoparder och hyenor och kan jaga bort dem från sitt byte. Blir den attackerad och biten, kan den genom att deras hud sitter så löst, vrida sig runt inne i pälsen och bita tillbaka.

Deras kraftiga hud gör att den klarar bett från skorpioner och ormar, vilka utgör föda för honungsgrävlingen. Den gillar honung och kan plundra bisamhällen. Den tjocka huden står emot binas gadd, men de förlamar eller till och med dödar insekter genom att spruta ut en illaluktande gas via ett ämne från analkörtlarna. Honungsgrävlingen samarbetar med honungsgöken som inte själv kan ta hål på bisamhällen för att komma åt bivax och larvet. Därför signalerar den och visar honungsgrävlingen var bisamhället är och när grävlingen är klar kan den kalasa på resterna.

Spetsnoshörning eller svart noshörning

Denna art var länge akut utrotningshotad men har återhämtat sig något. Etosha national park är ett bra ställe att se denna art. Den är mindre i storlek än trubbnoshörningen men har samma färg som, den är inte ens mörkare i färgen än trubbnoshörningen, så namnet black rhino är lite missvisande. Spetsnoshörningen skiljs lättast från trubbnoshörningen på att den förra har en spetsigare mun som är anpassad för att beta av blad och grenar medan trubbnoshörningen äter mer gräs.

Hornet hos noshörningar är gjort av samma ämne som våra naglar och hår. De växer hela livet men nöts ner. De kan använda hornet för att döda till och med en elefant. De ser dåligt men har ett otroligt luktsinne.

Merparten av bilderna på denna sida är tagna av min medresenär Per Johannesson och i Etosha Nationalpark, Namibia

Här finns ett fotogalleri Namibia med större bilder (intern)

ANNONS

Powered by GetYourGuide
error: Content is protected !!
Verifierad av MonsterInsights