Costa Rica

Costa Rica måste vara paradiset för den djur- och naturintresserade. Jag leder flera resor per år till Costa Rica och det finns alltid nya saker att upptäcka, Costa Rica är ett av mina favoritländer att leda resor till! Ingen resa blir den andra lik. På en resa hade vi en jaguar som simmade över floden framför vår båt. Och i december-23 blev det ännu en oförglömlig upplevelse. Jag stod öga mot öga med en ung puma! Läs om mitt möte med puman här (länk i slutet av texten).

Ett litet land som gör stort intryck

Costa Rica är ett litet land som gör stort intryck med sin rika biologiska mångfald, mängden nationalparker och är en föregångare när det kommer till miljöfrågor. En fjärdedel av landets yta är nationalpark eller naturreservat. Halva landet är skog. På 60-talet höggs större delen av regnskogen ner för att skapa mer odlingsmark, men nu har man lyckosamma projekt för att återskapa skog och har då märkt många positiva effekter. Regnskogen reglerar hela klimatet och vattenflöden. Det visade sig att skogen återhämtade sig på egen hand, med hjälp av fåglar och djur som stod för fröspridningen.

En mångfald av arter i Costa Rica

5% av världens arter finns i detta lilla land. Det finns 615 arter fåglar och däggdjur per kvadratkilometer, jämför med 104 arter på 10 000 kvadratkilometer. Artrikaste landet i Afrika, Rwanda, har 596 arter per kvadratkilometer.
För er som gillar siffror kan jag fortsätta… fler än 850 olika arter av fåglar, 14 000 fjärilar, 214 reptilarter, 205 däggdjur varav ungefär hälften är fladdermöss, 750 000 olika arter av insekter.

Pura vida!

Costaricaner, eller ticos/ticas som de kallas, kommer på 12 plats i världen när man mäter hur lyckliga invånarna känner sig. Finland har flera år i rad varit världens lyckligaste land, Sverige brukar komma på 4-6 plats i listan. De är det ”lyckligaste” landet i Latinamerika, vilket de är väldigt stolta över. Ofta använder de uttrycket Pura Vida, vilket direkt översatt betyder ”rent liv”. Uttrycket kommer från en mexikansk film från 50-talet och har blivit som ett mantra i Costa Rica och betyder allt från bra, ok, hej, tack, hur mår du, bra, ha det bra, snyggt, vi hörs till hej då. Kanske finns det en koppling till att så många människor upplever lycka i Costa Rica, de tar inte allt på så blodigt allvar gör inte problem av småsaker.

Ett fredligt land utan armé

Det är också ett fredligt land som har goda relationer till sina grannar. Sedan 1948 har landet inte haft någon armé.

Landet blev självständigt från Spanien 1821 men ingick då i en federation med andra centralamerikanska länder. 1838 utropades Costa Rica som en självständig stat. Landet kallas Latinamerikas äldsta demokrati, med ett kort undantag har demokratin fungerat sedan 1889 då det första demokratiska valet genomfördes. Jämfört med andra latinamerikanska länder är korruptionen lägre, välfärden väl utvecklad och brottsligheten är relativt låg, pressfriheten hög. Tyvärr har klyftorna mellan rika och fattiga ökat något de senare åren. Utbildningen är en av de bästa i Latinamerika, det har varit skolplikt sedan 1869 och skolan är avgiftsfri, däremot får föräldrarna köpa skoluniform och skolmaterial.

Den blå zonen

En del av Costa Rica, Nicoya, är en s.k. blå zon, där människor uppnår hög ålder. Mat, umgänge, ingen upplevd stress, god sömn kan vara några av framgångsfaktorerna. I resten av landet är övervikt och diabetes pga. fel levnadsvanor vanligt, som i många länder i Latinamerika.

Chiquitita

Varför kallas då costaricanerna för ticos eller ticas? För att förklara det måste jag börja med en liten spansklektion. I spanskan är det väldigt vanligt att använda sig av diminutivformer. Det låter helt enkelt vänligare och gulligare. Vissa saker blir självklart, diminutivformen av señora blir señorita, en ”liten” fru. Carmen, Carmencita är bekant, landsplågan despacito (kommer av despacio som betyder långsamt). Chico, maskulina formen av liten, chica feminina formen av liten. Formen ”Chiquitita” har ABBA lärt oss – då har man lyckats göra Chica ännu mer diminutivt och gulligt. I centralamerika började man göra om slutet till tico eller tica, momentito (om en stund) kunde då bli momentico, chiquito (som kommer av chico, alltså liten) blev först chiquitito och sedan chiquitico. Detta var vanligt i Costa Rica och gav därför costaricanerna deras smeknamn ticos eller ticas.

Flowerpiercer – blomstickare, skär hål på kronbladet för att komma åt nektar

Möte med Puma i Costa Rica
Ömsesidig ögonkontakt med denna unga puma – lycka!

Läs också om djurlivet i Peru (intern)

Här hos Utrikespolitiska institutets landsavsnitt kan du läsa vidare om CR.

error: Content is protected !!