Namibia

Namibia kallas ibland världens största sandlåda, men det är så mycket mer än sand!

Här finns vidsträckta landskap och unika naturfenomen. Från de majestätiska sanddynerna i Namiböknen till de orörda stränderna vid Atlanten och det spännande djurlivet i Etosha National Park, finns det alltid något nytt att upptäcka. En tredjedel av landytan består av öken, 70 % av ytan är savann, resten av landet består av högplatå. Atlantkusten bjuder på ett rikt marint djurliv och landet har fantastiska nationalparker där Etosha är den mest kända.

Merparten av dessa bilder är tagna av min medresenär Per Johannesson

Världens äldsta levande växt

Klimatskillnaderna gör att Namibia har stor biologisk mångfald när det gäller växtarter. Här finns den märkliga Welwitchia mirabilis som är mer som en levande fossil. Den är endemisk för Namibia och kan bli mellan 1000-2000 år gammal. Kokerboom (Quiver tree) är en ännu en endemisk växt, ett sorts aloe-träd som kan bli nio meter högt.

Glest befolkat

Namibia är ytmässigt nästan dubbelt så stort som Sverige men är glest befolkat, med en befolkning på bara 2,5 miljoner människor. Ökenområdena är nästan helt obebodda. Det är mycket torrt, vissa år uteblir regnet nästan helt, det regn som faller kommer i november-april och främst i norr. Huvudstaden heter Windhoek, högsta bergstoppen heter Königstein, 2 606 m ö h och ligger i bergsmassivet Brandberg.

Folkgrupper i Namibia

Befolkningen på 2,5 miljoner delas in i drygt tio större folkgrupper där ovambo är den största och utgör ungefär halva invånarantalet. Det är en ung befolkning, nästan 60 procent är under 60 år. De flesta, ungefär hälften av invånarna bor på den norra delen av högplatån i landets centrala delar. I huvudstaden Windhoek bor runt 400 000.

Namibia är också hem för en av världens mest unika folkgrupper, Himba-folket, vars kultur och traditioner fascinerar besökare från hela världen. Mer om dem senare. Engelska är det officiella språket, men många är tvåspråkiga. Under kolonialtiden delades människor in i folkgrupper. Efter självständigheten ville man tona ner etnicitet och registrerar inte etnisk tillhörighet och betonar nationalitet i stället. Namibia blev självständigt från Sydafrika så sent som 1990. Under apartheidtiden var afrikaans språket som användes i skolan, nu sker de första tre undervisningsåren på barnens modersmål och därefter på engelska. Religionsfrihet råder och respekteras. Ungefär 90 procent är kristna men kristendomen har en hel del inslag av traditionella afrikanska religioner.

Samhällssystem och utbildning

Namibia är en demokratisk republik med flera partier. Det är ett ganska välmående land med politisk stabilitet. Namibia hamnar högst av alla afrikanska länder när det gäller pressfrihet.

Efter självständigheten har stora satsningar gjorts på utbildning. De flesta barn går i skolan och läskunnigheten är stor, men utbildningsnivån är fortfarande låg. Barnen börjar i skolan vid sex års ålder och det är skolplikt i tio år, men det saknas utbildade lärare.

Diamanter

Det finns gott om mineraler i landet. Inget annat land har sådana tillgångar på diamanter och uran som Namibia. Andra mineraler som är viktiga för landets inkomster är koppar, bly, zink, guld och silver. Mineralerna står för mer än hälften av exportintäkterna.

Naturgas har hittats utanför Oranjefloden i söder, gasen skulle kunna göra Namibia självförsörjande på el, men utvinningen går långsamt.

Fiske och jordbruk

En tredjedel av den arbetande befolkningen arbetar inom fiske eller jordbruk. Fiskevattnen längs Atlantkusten är bland de rikaste i världen. Efter nötkött är vindruvor det man exporterar mest från jordbruket.

Windhoek – huvudstaden i Namibia

Windhoek är en liten huvudstad med sina ungefär 400 000 invånare. Här finns tre slott, varav Schwerinsburg från 1800-talet är det största. Från slottet har man en fin utsikt över staden.

Det gamla fortet Alte Feste är kanske största sevärdheten i staden. Fortet byggdes i slutet av 1800-talet som högkvarter för den tyska kolonialmakten.

Christ Church, en kyrka som stod färdig 1910, är också värt ett besök, inte minst för den vackra trädgården i anslutning till kyrkan och parlamentshuset Tintenpalast.

Namiböknen och Namib-Naukluft

Namib betyder landet med öppna vidder vilket också har gett namn åt hela landet. Namiböknen är världens äldsta öken, mellan 55-80 miljoner år gammal. En del av öknen ligger i världens fjärde största nationalpark, Namib-Naukluft, en nationalpark som är större än Schweiz! Här finns de ikoniska röda sanddynerna i Sossusvlei och det märkliga landskapet i Death Vlei, där döda träd står i kontrast till de olika tonerna på sanden från rött till beige. Den röda färgen på sanden är ett bevis för att öknen är mycket gammal, järnet i sanden oxideras med tiden och blir till rost, därav de röda sanddynerna, ju äldre, desto rödare.

Sussusvlei

Sossusvlei ligger i nationalparken Namib-Naukluft och här finns världens största och högsta sanddyner, upp till 350 meter höga. Dynerna är omgivna av salt- och lerslätter. Man kan gå upp på flera av sanddynerna. Den typiska röda sanden gör sig bäst i tidigt morgonljus. Här kan man bestiga Dune 45, ”bara” 80 meter hög. Dune 45 ligger 45 km från Sesriem, en 30 m djup ravin där man åker in i nationalparken.

Här finns möjlighet att se springbock, en sorts gasell, och den vackra gemsbocken, oryx, som är väl anpassad till detta torra och svåra klimat.

Dead vlei

Denna plats måste kvala in i en av världens vackraste platser. Runt den vita saltslätten med torkade svarta, förtvinade, svarta träd reser sig röda sanddyner vilket bildar ett nästan overkligt landskap. Det finns möjlighet att gå upp på världens högsta sanddyn, ”Big Daddy”, 350 meter hög. Det är jobbigt att pulsa upp i värmen och i den heta sanden, men utsikten uppifrån är fantastisk!

Solitaire

Mil efter mil går vägen genom ökenlandskapet, men så plötsligt dyker den lilla byn Solitaire upp. Här finns en bensinstation, ett bageri, en restaurang och ett par lodger. Härifrån kan man vandra i bergen, besöka Namib-Naukluft eller besöka ett projekt där man tagit hand om skadade eller tillfångatagna geparder.

På vägen mellan Solitaire och Walvis Bay passerar man Stenbockens vändkrets.

Welwitschia mirabilis – världens äldsta levande föremål

Åker man västerut från Solitaire kommer man på den så kallade Welwitschia Drive, uppkallad efter den österrikiske biologen Friedrich Welwitsch som upptäckte det levande föremål som blir äldst i världen, den endemiska växten Welwitschia mirabilis som blir runt 1500 år gammal. Vacker?? Nja, inte direkt, men originell. Han-plantor och hon-plantor ser olika ut och blommorna ser ut som kottar.

Walvis Bay-lagunen

Vid kusten vid Walvis Bay ligger en lagun där det finns möjlighet att se flamingos och andra sjöfåglar. Härifrån går turbåtar för att titta på sjöfåglar som den vita pelikanen, glasögonpinvinen, den enda pingvinarten på den afrikanska kontinenten. Här finns också pälssälar, namibiakusten har Afrikas största kolonier med pälssälar. Det är vanligt att delfiner kommer och leker runt båten och har man riktig tur kan man få se valar. Vid kusten odlas mycket ostron, och många av turbåtarna serverar mousserande vin och färska ostron.

Swakopmund

Swakopmund är en charmig stad som bildades när Namibia var en tysk koloni 1884-1920. Många turister bor i Swakopmund för att göra utflykter till exempel till Walvis Bay. Här finns många andra utflykter man kan göra, rida kamel, åka jeep, fyrhjuling eller cykel på sanddynerna, åka sandboard, vandra mm. Vid Sandwich Bay går sanddynerna ända ut i Atlanten, hav möter öken.

Cape Cross

Vid naturreservatet Cape Cross finns en av världens största kolonier av sydafrikansk pälssäl. Var beredd på ett ljudligt gäng med starka dofter.

Twyfelfontein – hällristningar

Vid Twyfelfontein finns hällristningar som är mellan 3 000 och 6 000 år gamla och gjorda av det jägar/samlarfolk som bodde här. Hällristningarna blev Namibias första världsarv och upptogs på Unescos lista 2007, nu är sanddynerna i Namiböknen också ett världsarv. Ristningarna i Twyfelfontein föreställer elefanter, strutsar, giraffer och bilder av människor.

Himbafolket – lånar ut frun till vänner

Nordvästra Namibia bebos bland annat av himbafolket, en av de sista folkgrupperna i Namibia som lever helt enligt gamla traditioner, zemba-folket är en annan folkgrupp med liknande sätt att leva. En av den märkligaste traditionen, enligt västerländskt sätt att tänka, är att mannen kan låna ut sin fru till vänner som får ha sex med henne. Detta som ett sätt för mannen att stärka vänskapsbanden. Grupper som kämpar för kvinnors rättigheter kritiserar sedvänjan, och tar också in hälsoaspekten eftersom det ökar risken för spridning av hiv/aids.

Tvättar sig aldrig

I stället för kläder smörjer kvinnor in sig med en blandning av röd ockra, fett och doftande örter, i övrigt har de bara ett höftskynke av getskinn. Ockran skyddar mot den starka solen, den röda färgen är ett skönhetsideal och en symbol för jorden och livet. Efter att flickorna har fått sin första menstruation, tvättas hennes hår, därefter tvättas det aldrig igen. Håret tvinnas sedan ihop med aska och löshår (tidigare gethår) för att få längd, allt täcks sedan med ockra så att håret ser ut som röda korvar. Det finns mycket symbolik i smycken och frisyr. Den röda ockran anses vara renande och kvinnor badar eller tvättar sig aldrig under hela livet, de ska inte komma i kontakt med vatten förutom dricksvatten eller vatten för matlagning.

Rökdusch

När kroppen smorts in med ockrablandningen avslutar kvinnan med en rökdusch. Då eldar man kvistar av väldoftande örter inne i hyddan. Kvistarna förs över kroppen eftersom värmen gör att porerna öppnas och doften kan tränga in i porer och i ockran.

Äktenskapet sker när pojkar och flickor är mellan 14-17 år.

Kvinnorna arbetar hårdare än männen. De sköter boskapen, jordbruket, hämtar vatten och tar hand om barnen och hushållet.

Brandberg – Damaraland

På resan mellan Cape Cross och Twyfelfontein passerar man Namibias högsta berg, Brandberg med toppen Köngistein 2 606 m ö h. I Brandberg finns den kända ”White Lady”, en 2000 år gammal grottmålning av en kvinna målad i vitt. Man åker genom det vackra Damaraland och det spektakulära vulkaniska Burnt Mountain och Organ Pipes – en stenformation där basalt bildat stenpelare som påminner om orgelpipor.

Etosha national park – Black Rhino

Många blir förvånade över mångfalden i Etosha national park. Här är bästa platsen för att se spetsnoshörning eller black rhino, som är en akut hotad art. Parken grundades redan 1907 och var då 100 000 kvadratkilometer. Idag är det bara en fjärdedel kvar av det som en gång var, men den är fortfarande imponerande.

Saltpanna och The Big Five i Namibia

I parken finns en enorm saltslätt, saltpanna, så stor att den syns från rymden. 130 km lång och 50 km bred. Under regnperioden fylls den med vatten och drar till sig mängder av flamingos.

Det finns 114 däggdjursarter och 340 fågelarter i parken. Parken är känd för sitt goda bestånd av lejon, de är ljusare i färgen för att bättre smälta in i miljön. Det finns goda chanser att se ”the Big Five” i parken; lejon, elefant, afrikansk buffel, noshörning och leopard. Det var i Etosha jag fick njuta av en leopard som kom ner och drack vatten inte långt från oss. Girafferna och de andra djuren backade lite för den törstiga katten.

Bwabwata national park

Nära Okavangofloden, när man precis kommit in på det som kallas Capriviremsan ligger nationalparken Bwabwata. Här finns stora chanser att se den vackra sabelantilopen men också letjevattenbock och sitatunga (sumpbock) som trivs i våtmarker. Parken har ett rikt fågelliv.

Skelettkusten

Kuststräckan mellan Swakopmund och Angolas gräns, kallas skelettkusten. Detta eftersom många skelett efter valar och sälar låg på stranden, men framför allt på grund av alla skeppsvrak som lämnats utanför kusten. Tjock dimma har gjort att många skepp åkt vilse eller krockat med klippor eller inte kunnat komma ut igen grund av strömmar och stormar. Även valar som kommer för nära kusten har svårt att komma ut igen och strandar här.

Fish River Canyon, näst största ravinen i världen

Bara Grand Canyon i USA är större än Fish River Canyon i södra Namibia. Djupare raviner finns det flera av, den djupaste upptäcktes nyligen och är 3 500 m djup och finns i Antarktis. Fish River Canyon är 550 m som djupast men är 160 km lång och skapades för 500 miljoner år sedan då floden Fish River skar sig ner i platån.

Att ta sig runt detta enorma land

Var beredd på oändliga sträckor, flera mil genom öknen på spikraka vägar. Det går att hyra bil och åka på egen hand, eller flyga vissa sträckor. Själv har jag rest som reseledare i safaribussar, en av mina grupper kallade fordonet för ”monstret”. Under tre veckor reste vi landvägen från Windhoek via Okavangodeltat i Botswana med slutmål Victoriafallen i Zimbabwe, det blev 6000 km totalt. Längs den så kallade Capriviremsan passerar man många byar, trafikskyltar med fartbegränsning på 90 km/h dök upp ibland för att förarna skulle sänka hastigheten till 90 km/h där skolbarn passerade!

Sevärdheter i Namibia

Namibia har ett antal fantastiska sevärdheter som lockar besökare från hela världen. Här är ett kortfattat sammandrag av några av de mest intressanta:

  • Sossusvlei och Namiböknen: Utforska de ikoniska röda sanddynerna i Sossusvlei och den omgivande Namiböknen, en av världens äldsta öknar.
  • Etosha National Park: Upplev det spektakulära djurlivet, inklusive elefanter, lejon och noshörningar, vid ett av Afrikas främsta safariresmål.
  • Skeleton Coast: Utforska den mystiska och vackra kustlinjen längs Atlanten, känd för sina dramatiska landskap och vrak av gamla fartyg.
  • Fish River Canyon: Beundra den imponerande skönheten och omfattningen av Afrikas största canyon, perfekt för vandring och fotografering.
  • Swakopmund: Njut av äventyrsaktiviteter som sandboarding och quad biking i denna charmiga kuststad, känd för sin tyska kolonialarkitektur och fantastiska läge mellan öknen och havet.
  • Twyfelfontein: Upptäck en av världens största samlingar av stenålderskonst, inklusive målningar och gravplatser som är över 6 000 år gamla, som är ett UNESCO-världsarv.
  • Himba-landsbyar: Få en inblick i den rika kulturen och traditionerna hos Himba-folket genom att besöka deras traditionella byar och interagera med lokalbefolkningen.

Dessa är bara några exempel på Namibias många fascinerande sevärdheter och upplevelser.

Här finner du mitt foto galleri med utvalda bilder från Namibias natur och djurliv (intern)

Läs också mitt inlägg En reseledares mardröm och så lite sandstorm på det (intern)

Här kan du läsa om djurlivet i Namibia (intern)

Lite kalla fakta om Namibia (extern)

ANNONS
error: Content is protected !!
Verifierad av MonsterInsights