Höga Kusten

Höga Kusten – Ångermanland

När: Sept 2024

52 byar, 52 sjöar och 52 kullar. Så beskrivs Höga Kusten ibland. Kanske inte helt korrekt, men varje gång jag besöker Höga Kusten slås jag av hur otroligt vackert landskapet är med just sina kullar och små sjöar.

Anger är ett annat ord för fjärd eller vik, och har troligen gett landskapet Ångermanland sitt namn. Ångermanälven är Sveriges tredje största älv och är 460 kilometer lång och en av Sveriges vattenrikaste. Där floden skurit sig ner har flodbankar av sand och jord skapas, så kallade nipor.

Landskapsdjur är bäver och landskapsblomma är styvmorsviol.

Landhöjningen

Tänk att vi i Sverige har världens högsta kustlinje. Området Höga Kusten blev Sveriges 15e världsarv på Unescos lista år 2000. Det som gör området så speciellt är att det är så nära mellan den högsta kustlinjen, 286 meter över den nuvarande kustlinjen. Högsta punkten är markerad på toppen av Skuleberget. Det är ett skolboksexempel på hur landhöjningen gått till.

Området Höga Kusten sträcker sig från Hornöberget vid Högakustenbron, 100 km norr om Sundsvall, till Skags Udde som ligger strax norr om Örnsköldsvik. Hela området är 100 km långt och ungefär 15 km brett.

Högakustenleden

Gillar du att vandra, kan jag verkligen rekommendera Högakustenleden! Hela leden är 130 km och börjar eller slutar vid Högakustenbron. Det finns flera olika sträckningar på leden men Skuleberget och Skuleskogen med Slotterdalsskrevan är populära mål. Balesudden bjuder också på vacker natur och en tjärn med så klart vatten att hela bottnen är synlig.

2006 blev också Kvarken, den låga finska skärgården också del av världsarvet. Det är stor skillnad mellan Höga Kusten och Kvarken. Mer om det senare.

Här hittar du en karta till Högakustenleden.

Istider

Namnet ”höga” kusten har egentligen en äldre historia och inte direkt något med landhöjningen att göra – för 1-2 miljarder år sen vällde magma upp ur sprickor i området, och skapade ett högland. Det nöttes ner av istider men är fortfarande ett högland jämfört med andra delar av Sverige. Flera istider, den senaste, Waikchel, började för drygt 100 000 år sedan. De senaste 800 miljoner åren har jorden drabbats av åtminstone fem större istider. Istider har uppkommit på grund av variationer av solinstrålning och förändringar i jordens omloppsbana. Perioder med stora vulkanutbrott har ändrat koncentrationen av växthusgaser i atmosfären, och nu har också människans aktiviteter påverkat klimatet.

Inlandsisen

Den senaste inlandsisen var som störst för 20 000 år sedan och började smälta för 18 000 år sedan. På Höga Kusten var den på vissa ställen 3 km tjock, och tryckte ner landet 1 km. När isen smälte började landytan svikta tillbaka igen det vill säga landet höjde sig igen, jordskorpan letar efter ursprungsläget. Först gick det snabbt, 10 m på 100 år – nu 80 cm på 100 år (8 mm/år). Öar stack upp när isen smälte.

Yoldia-havet

För 9 600 år sedan låg isen kvar på Höga Kusten. Östersjön bildades av smältvatten från isen. Det stora utflödet av smältvatten gjorde att saltvatten från Atlanten inte kunde strömma in. Under en period på 200 år med kallare klimat minskade avsmältningen och Yoldiahavet bildades när salt Atlantenvatten kunde strömma in och skapa det bräckta vatten vi fortfarande har i Östersjön. Yoldia var en sorts ishavsmussla som idag bara finns i Norra ishavet. Vikaresälen kommer från den här perioden. Yoldiahavet spolade klipporna rena, men nådde inte högst upp där morän låg kvar och gjorde det möjligt för träd att växa.

Kalottberg

Inlandsisen lämnade kvar morän (sten, sand, grus, lera) som var bra för växtligheten. Havsvågorna sköljde bort moränen från bergssluttningarna men moränen låg kvar på bergstopparna dit vattnet inte nådde. Därför växer granskog på toppen av de kala bergen som en kalott. Morän kallades också pinnmo, som kom av ordet pina eftersom jorden var svårbemästrad för jordbrukare. 

Klapperstensfält

Klapperstensfält, stenar som inte sköljdes bort rullades och nöttes runda av vågor. Klapperfält finns högt upp i Skuleskogen, vartefter landet höjdes. Här har det hittats hamnar på olika höljd när människor bosatte sig längs kusten. Snäckskal hittas också högt uppe i bergen, kalk från snäckskal gör att orkidéer och andra växter som kräver kalkrik jord trivs bra på Höga Kusten.

Kvarken

Kvarken är motsvarande kust på Finlands sida. Den upptogs på Unescos världsarvslista 2006. Kvarken ser helt annorlunda ut än Höga kusten och består av låg skärgård, strängar av morän, öar och kobbar. Området ökar sin yta med 1 kvadratkilometer per år vilket motsvarar 150 fotbollsplaner.

Syndafloden

Vattnets ”försvinnande” har väckt funderingar och olika teorier. På 1800-talet pratade man om att det var syndafloden som var på väg bort. Det motbevisades till sist eftersom vattnets ”försvinnande” inte var lika stor i hela landet.
Det fanns en österrikisk geolog som menade att jordens innandöme svalnade o minskade i volym, jordskorpan kollapsade då och vatten rann ner i sprickorna. Teorierna var många.

Promenera från Höga kusten till Finland

Havsvikar blir till små insjöar när landet höjs. Det är bräckt vatten, vilket gör att havet är artfattigt.
Fortsätter det med höjning 8 mm per år, så kommer Sverige och Finland att förenas om 2000 år. Höjningen kommer att pågå minst 5000 år till.

Nordingrågranit – Rapakivigraniten

I trakten av Nordingrå och större delen av Höga Kusten hittar man den grovkristalliga, röda graniten. Nordingrågranit är lik rapakivin som finns i Finland och i Jämtland, men är yngre, drygt 1 550 miljoner år gammal. Den är Ångermanlands landsskapssten.

Den vackra Nordingrågraniten syns i bergsbranterna vid Ullångerfjärden, på Ulvön, Norrfällsviken och i Skuleskogens nationalpark. Det är en porös sten som lätt spricker och vittrar sönder, därav alla klapperstensfält på Höga Kusten.

Huvuddelen av Höga Kustens berg består annars av den mörka bergarten gabbro och den ljusa anortositen. Gabbro och anortositen kommer från smältor i den djupare liggande jordmanteln och täcktes sedan av ett ca 300 meter tjockt täcke av diabas, vilket bildades för drygt 1200 miljoner år sedan. Rörelser i jordens inre gjorde att det bildades förkastningar där magma trängde upp.

Slottdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark

När landet höjdes kom förkastningarna att ligga i strandkanten och lättvittrade bergarter som den magmatiska diabasen, eroderade av havet och hårdare bergarter som nordingågraniten blev kvar. Det mest spektakulära exemplet är Slottdalsskrevan i Skuleskogen. 
Skrevan är en 200 meter lång, 30 meter djup, en 7 meter bred passage som delar Slåttberget i två delar.

Det finns flera entréer till Skuleskogen, och många olika vandringar man kan göra. Vill man bara känna av stämningen, få en vacker utsikt men inte är ute efter en ansträngande vandring, kan man gå ca 1 km från den västra entrén, det går till och med att ta sig med rullstol fram till en utsiktsplats.

Många tror felaktigt att Ronja Rövardotter spelades in vid Slåttdalsskrevan. Filmen spelades in på flera olika ställen i Sverige, det ena är Ristafallet i Undersåker Jämtland. Skrevan som misstas för Slåttdalsskrevan är i själva verket Kungsklyftan i Fjällbacka, där finns också stenblock som kilats fast liknande den i Skuleskogen.

Lökformade grottor

Grottorna har en gång i tiden börjat med en spricka i berget vid strandlinjen. Stenblock har lossnat från bergväggarna och med vattnets hjälp svarvat ur en grotta. På samma sätt bildas jättegrytor.

När landet höjts snörs havsvikar av till små sjöar, till exempel Trångsundet vid Häggvik, som nu bara är 2 m djup. Inom 300 år kommer det att snöras av helt från havet.

Sevärdheter Höga Kusten

Högakustenbron

Högakustenbron heter egentligen Vedabron efter byn Veda som ligger en kilometer väster om södra brofästet.
Bron är en av Sveriges längsta hängbroar och näst högsta bro med sina 180 meter. Den högsta är Öresundsbron med sina 202 meter.

Högakustenbrons mått:

  • Total längd: 1 800 m
  • Segelfri höjd: 40 m
  • Brobredd: 17,8 m
  • Spännvidd mellan pylonerna: 1 210 m
  • Höjd 180 m
  • Längsta brospann är 1210 meter, vilket är Skandinaviens längsta brospann (2024).

Mats Edblom heter arkitekten och bron är byggd i samma stil som Golden Gate-bron i San Fransisco. Bron utgör gränsen mellan Kramfors och Härnösands kommun och det är den mäktiga Ångermanälven som bron korsar.

Bygget pågick 1993-1997. När jag bodde på Sandö utanför Kramfors 1996 var bron nästan färdig men trafiken gick fortfarande via Sandöbron. Det var en av anledningarna till att bron byggdes, den tunga trafiken fick åka en lång omväg för att korsa älven. Byggandet var komplicerat på grund av att vattendjupet i Ångermanälven är 90 meter här och väder och vind gjorde arbetet svårt.

Det är E4:an som går över bron. Det är två körfält i vardera riktningen och man kan köra 110 km/h om det inte blåser för kraftigt. Det finns en cykel/gångbana.

Sandöbron

Sandöbron är en bågbro över Ångermanälven från Lunde till Klockestrand via Sandö, som passerar Svanö. Den invigdes 1943 efter ett tidigare byggförsök som rasade 1939 och gjorde att 18 byggarbetare miste livet. Den Bron är uppdelad på lilla och stora Sandöbron, 811 respektive 277 meter långa och var när den byggdes världens längsta enspannsbro.

Wästerlunds konditori

När jag gick Sidas biståndsarbetarutbildning på Sandö, gick vi ibland över Sandöbron för att fika på Wästerlunds konditori. Detta anrika och k-märkta konditori ligger vid södra brofästet till Sandöbron och har mycket av originalinredningen sedan 1940-talet kvar. Lite kuriosa om stället är att det kom till via en kupp.

Sven Wästerlund hann inte få byggnadslov och ville ha konditoriet färdigt till invigningen av Sandöbron 1943. Därför byggde han en funkisbyggnad med platt tak inuti en lada, det byggdes som hotell med nummer på dörrarna för att förenkla byggnadslovet. Lagom till invigningen revs ladan och kvar stod byggnaden som blev Wästerlunds konditori. Han fick byggnadslov i efterskott. Inredningen i galon, mässingsplåt, bord och stolar tillkom cirka 1960.

På taket till konditoriet står en neonskylt föreställande en konditor som häller upp kaffe och serverar en bakelse. Neonskylten var en gång i tiden Norrlands största i privat ägo och kostade då 52 000 kr.

Lunde

I Lunde, strax intill Wästerlunds konditori, finns ett minnesmärke över Ådalshändelserna, en mörk händelse i Sveriges historia. 1931 dödades här fem demonstranter sedan militären öppnade eld mot demonstrationståget.

Ådalen 31

Efter den stora börskraschen 1929, utbröt en stor depression med arbetslöshet, nöd och hunger som följd. Ådalens skogsdistrikt drabbades hårt, arbetslösheten var 80-85%. De som hade arbete fick sänkta löner och strejk utbröt. Arbetsgivarna svarade då med att ta in strejkbrytare vilket ledde till demonstrationen och till sist den tragiska händelse som kallas Ådalen 31 där 5 personer dog av militärens skott.

Häxorna i Torsåker

En till del av vår mörka historia utspelade sig 1668-74 i samma område. Det rådde häxfeber i Sverige och Torsåker hade den största häxprocessen. Den började med att kyrkoherden gav i uppdrag att spåra upp alla häxor i pastoratet. De hade fått för sig att det pågick en kamp mellan Gud och Djävulen och deras plikt var att rädda deras själar från helvetet.
Barn angav sina grannar eller till och med sina mödrar. Ett sjuttiotal personer stod anklagade för trolldom, bortförande av barn till Blåkulla och att ha samröre med djävulen.

Vandring till bålet

De dömda sattes i fängelsehålor för att vänta på domen, ”yxa och bål”. De anhöriga fick se till att de dömda häxorna fick mat och kläder under tiden i fängelsehålan.

Efter en straffpredikan och nattvard i Torsåker kyrka fick de dömda ”häxorna” gå ungefär en mil till bålberget där de skulle avrättas. De vaktades så att de inte skulle fly.

Stupstocken

När de kom fram fick de klä av sig för att lägga sig på stupstocken. Om de erkände sig skyldiga till häxeri (några få gjorde det), slapp de bli brända på bål och fick i stället begravas på norra sidan av kyrkogården. Resten brändes och kvarlevorna sänktes i Lesjön intill. Totalt dömdes 65 kvinnor, vilket innebar var 5:e kvinna i de tre socknarna, kvarlevorna sänktes i den intilliggande Lesjön. 2 män och 4 pojkar dömdes också till döden.

Ångermanälven

Ångermanälven är en av Sveriges vattenrikaste älvar, 463 km lång. Följer man älven inåt landet kommer man till Nämforsen, vid Näsåker. Där finns 2600 hällristningar från 4500-1800 fKr, de äldsta är från stenålderns jägarfolk och föreställer älgar och båtar.

Urkult

I augusti går den spännande kulturfestivalen Urkult av stapeln.  Under tre festivaldagar kommer människor, musik och kultur från olika delar av världen till Näsåker, byn som är vackert belägen vid den mäktiga Nämforsen.

Festivalplatsen är en naturlig amfiteater inramad av tallbevuxna nipkanter. Nipor är sandbankar som bildats när älven skurit sig ner.

Urkult invigs med Eldnatten, en föreställning med eld, dans, trummor och sång. Resten av festivalen är en blandning av olika konserter, aktiviteter, barnteater, kurser, hantverk och poesi.

Urkult invigs med Eldnatten – en unik föreställning med inslag av flera olika slags konstformer såsom trummor, sång, dans och eld.

Mannaminne

Inte långt från Nordingrå i byn Häggvik, ligger Mannaminne, ett friluftsmuseum skapat av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro. Här finns ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Det finns en norsk stavkyrka, en kinesisk paviljong, en ungersk bondgård med mera. Väl värt ett besök för den som gillar nostalgi!

Gävlefiskarna

Gävle var i mitten av 1700-talet den största staden i Norrland och ungefär halva befolkningen arbetade med fiske. Redan på 1500-talet gav kung Gustav Vasa gävlefiskarna ensamrätt till allt fiske utmed kusten mot att de fick betala skatt till kungen.

Gävlefiskarna fiskade längs hela den norrländska kusten och tillgången på fisk var som allra bäst utanför Höga Kusten. De byggde upp fiskelägen dit de reste under sommarhalvåret med sin familj för att fiska. Fisken saltades eller torkades eller blev till surströmming. På hösten fraktades den till Gävle där den såldes.

När städer växte upp längs kusten blev det konkurrens om fisket. Gävlefiskarnas privilegier togs bort 1773.

Många av de gamla fiskelägena är i dag kända turistorter.

Bönhamns fiskeläge

I hjärtat av Höga Kusten ligger Bönhamn, Gävlefiskarnas gamla fiskeläge. Idag är det få som kan livnära sig som fiskare i Östersjön, mycket på grund av utfiskning av de stora trålarna.

Namnet sägs komma från att ”böna” – eller som vi skulle säga idag, ”täta” sina båtar. 

Idag är det ett populärt turistmål där man kan strosa runt bland de faluröda sjöbodarna som ligger runt den lilla gästhamnen, fika på caféet eller besöka kapellet från 1600-talet.    

Passage

Konstnären Katarina Löfström skapade 2011 konstverket ”Passage” för att belysa landhöjningen. Det är en trappa som ligger ut till höger i hamnen, en bit bortom småbåtshamnen. Trappan är uthuggen i en strandklippa till största delen under vattenytan. Trappan kommer sakta att resa sig ur havet med 8 mm/år.

Varje steg har en höjd av 24 cm vilket ska motsvara en generation.

Högbondens fyr

Detta är en spännande plats. Har man möjlighet ska man definitivt bo en natt i fyrvaktarbostaden, som är omgjort till vandrarhem. Båtar tar ungefär 10 minuter från Bönhamn eller Barsta ut till ön Högbonden. Från stranden går en stig och trappor upp till toppen där vandrarhemmet ligger. Blåser det för mycket ställs turerna in eftersom då inte går att lägga till vid ön. Högbonden är Sveriges näst högst belägna fyr (Kullens fyr ligger högre).

Högbonden är en karg ö som är en del av Högbondens naturreservat. Överst på klippan står fyren och den gamla fyrvaktarbostaden, intill randen av ett bråddjupt stup.

Fyren

Högbonden är Sveriges näst högst belägna fyr (Kullens fyr är högst). Under 1800-talet skedde flera skeppsbrott längs Höga Kusten vilket berodde på det stora avståndet mellan fyrarna. 1907 beslutades att en Högbondens fyr skulle byggas. Det byggdes en linbana som fortfarande används för att frakta upp byggnadsmaterial till toppen av ön. Tornet är 14 meter högt och har en lyshöjd om 75 meter över havet.

Från fyrmästarbostad till vandrarhem i naturreservat

Livet var enkelt och periodvis var kontakten med fastlandet avskuren på grund av hårt väder. Som mest bodde 21 personer på ön och en skola inrättades. 1963 automatiserades fyren och den sista fyrmästaren flyttade i land. Huset stod sedan tomt i över 20 år innan Länsstyrelsen rustade upp bostaden för att använda den till vandrarhem.

Vandrarhemmet har 30 bäddar och man kan förbeställa middag och frukost. Det finns fina vandringar att göra på ön, bland annat genom en trång ravin.

Högbondens naturreservat innehåller, förutom Högbonden, även öarna Höglosmen och Furan. Tanken var att bevara typisk kustmiljö med dess geologi, skog, växt- och djurliv samt kulturhistoriska värden.

Rotsidan

Vid Barsta ligger Rotsidans naturreservat. Det är en fyra kilometer lång kuststräcka av slipade, plana diabashällar. Diabas är en mörk bergart som bildats när magma trängt upp genom sprickor som sedan slipats av havet. Här finns möjlighet att hitta den ovanliga örten strandtrav, som bara finns längs Ångermanlandskusten.

Nordingrå

Nordingrå ligger i själva hjärtat av Höga Kusten. Här finns den stora kyrkan från 1820-talet, vackert belägen vid Vågsfjärdens norra strand. Kyrkan hade ursprungligen plats för 1300 besökare. I närheten av koret står en brudbänk från mitten av 1700-talet. Brudparet satt på brudstolen eller brudbänken först vända mot altaret. Många brudstolar hade löstagbara ryggstöd så att paret senare kunde vända sig mot församlingen.

Kupp mot prosten

Alldeles intill ligger den gamla kyrkoruinen från det som en gång var Ångermanlands största medeltidskyrka med plats för 600 personer. Den blev med tiden förfallen och valvet i koret rasade in. Prosten ville bevara den gamla kyrkan vilket byborna bara såg som en extra kostnad att underhålla två kyrkor. Så när prosten var på besök i Stockholm, passade byborna på att riva den gamla kyrkan. Ruinerna ligger bredvid den nya och kan besökas. 

Norrfällsviken

Längs ut i havsbandet ligger Norrfällsvikens fiskeläge som är över 350 år gammalt. Man kan ta sig hit med båt eller bil. Ett riktigt semesterparadis med 18-håls golfbana, minigolf, konferensanläggning, camping, stugby och för den som vill svalka sig, Storsands havsbad med en kilometerlång sandstrand.

De idylliska röda stugorna i fiskeläget är mysiga att ströva runt bland. Missa inte klapperfälten som bildar strandvallar runt udden. Klapperstensfälten kallades djävulsåkrar för att de var så svårforcerade. Den rosa Nordingrågraniten har vackra mönster av den gulaktiga kartlaven.

Mjällom

Inte långt från Norrfällsviken på berget Högklinten vid Mjällom, 260 möh, ligger världens högst belägna klapperfällt med strandvallar av Nordingrågranit. Det är just detta som gör Höga Kusten unik, mängden klapperfält och att de finns på olika nivåer, uppe i bergen och ända ner till nuvarande strand.

Mjällom hette tidigare Molom som betydde ”landet längst norrut”. Här fanns en stor skofabrik som framför allt gjorde skor till försvaret, som mest arbetade 300 personer på fabriken. Tunnbrödsbageriet låg tidigare här men är nu flyttat till Ullånger men med samma familj som ägare. Mjälloms tunnbröd är Sveriges äldsta tunnbrödsbageri.

Mjältön

Mjältön är Sveriges högsta ö, 236 meter över havet, också den i Nordingrågranit som är en sorts rapakivigranit. Här hittar man ovanliga växter som bergglim, fjällnejlika och strandtrav. Huggormar är vanliga på ön.

Ullånger

Namnet Ullånger kommer troligen från stridsguden Ull och ånger (som i Ångermanland) kommer från anger som betyder vik eller fjärd.

Det för Ångermanland så typiska Mjälloms tunnbröd bakas numera i Ullånger och inte i Mjällom.

Skidskytten och längdskidåkerskan Magdalena Forsberg kommer från Ullånger och står staty i parken. Kompositören Wilhelm Peterson-Berger föddes i Ullånger.

Docksta

Hett och svett på Statt i Härnösand.
En tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran
flämtande ljus i Visby hamn

Och senare i sången:

Tradarfik i Docksta i motorvägens skugga

Dessa strofer är hämtade ur Vintersaga, Ted Ström och Monica Törnells låt från 80-talet. Den har kallats vemodets nationalsång. Flera artister har spelat in låten, bland annat Jerry Williams. Och lilla orten Docksta blev en plats på kartan.

Docksta är annars orten där många övernattar inför vandring i Skuleskogen eller på Skuleberget. Docksta skor har funnits i över hundra år och producerar fortfarande kvalitetsskor.

Skuleberget

Skuleberget bjuder på en fantastisk utsikt över Höga Kusten. Det går linbana upp eller vandringsleder med olika svårighetsgrad, via ferrata finns. På toppen finns ett café som belöning för den mödosamma vandringen.

Skuleberget är 295 möh, bara toppen stack upp när isen smälte för 10 500 år sedan. Kustlinjen låg då på 286 m. Skuleberget var ett kalottberg, dvs havet hade spolat bergssidorna rena på morän, men eftersom vattnet inte nådde ända upp, blev bördig jord kvar för växtlighet och träd.

Skuleberget är den plats i världen som höjt sig mest sedan istiden, ett världsrekord i landhöjning. Berget har flera klimat, där solen värmer sluttningarna blir det ett varmare mikroklimat som gör Skuleberget till en av de nordligaste vilda växtplatserna för hassel, lind, olvon, getrams, stinknäva och andra växter som man vanligtvis finner längre söderut. På andra delar av berget växer fjällväxter som tuvbräcka och fjällsippa.

Carl von Linné var här 1732 och beskriver en dramatisk klättring uppför branten. Redan på 1300-talet fanns det en väg längs norrlandskusten som passerat nedanför berget och Skuleskogen.

Det finns många sägner om rövare i skogen, det var lätt att anfalla folk på den enda smala väg som fanns längs kusten och lätt att gömma sig i skogen med sitt byte.

En vandringsled passerar Kungsgrottan, en grotta som urholkats av is och vatten. Grottan kallas också rövargrottan och är 9 meter lång, 3 m hög och 5 m bred. Karl XI (Gråkappan) besökte grottan i slutet av 1600-t. Grottan kallas även rövargrottan på grund av sägnerna. Arkeologer har här hittat spår från jägare och fiskare från stenåldern.

Naturum

Intressanta utställningar om världsarvet och nationalparken finns i naturum vid Skulebergets fot.

Skuleskogen

Skuleskogen inrättades 1984 som Sveriges 19:e nationalpark, 3062 hektar stort. Det är som en skolbok i naturgeografi, som tydligt visar hur inlandsisen, landhöjning och havsvågor format landskapet. På hög höjd hittas klapperfält av den röda nordingågraniten där kartlav och andra lavar bildar små konstverk på stenarna. 

Lavar – Lichenes

Lavar är en kombination mellan svamp och alg. I Skuleskogens nationalpark hittar man den lite sällsynta laven långskägg. Trivs med hög luftfuktighet, och kan bli upp till 10 meter lång, men vanligtvis under en meter. På grund av skogsavverkning minskar den kraftigt och är utrotningshotad. Lavar kan inte återskapas efter kalhuggning. Långskägg finns på äldre granar i nordsluttningar och skiljs från skägglav genom att den har sparsamt förgrenade bål, gulgrön till grågröna i färgen och huvudgrenarna saknar bark. Skuleskogen är ingen urskog eftersom en del skog avverkades under andra hälften av 1800-t, men sedan dess har skogen fått vara ifred.

Tallskog

På de kala bergen i Skuleskogen växer gles hällmarkstallskog. Vissa träd är över 500 år gamla, några bär spår av bränder. De knotiga tallarna är tåliga, de får utstå vind och is på vintern och på sommaren utsätts de för torka och stark sol. 

Precis som på Skuleberget finns här olika mikroklimat vilket gör att man kan hitta både fjällväxter som fjällnejlika och fjällskära och sydliga växter som lönn och enstaka hassel i nationalparken.

Hackspettars paradis

Gammal skog, träd med håligheter är en förutsättning för insekter och fåglar, de kan inte leva i dagens ”virkesåkrar”. Skuleskogen är ett paradis för alla typer av hackspettar. Spillkråka, större och mindre hackspett, gråspett, men också sällsyntheter som tretåig hackspett och till och med den rödlistade vitryggiga hackspetten finns i området. Hackspettar äter stora mängder av granbarkborrar som gynnats av flera års torra somrar och gjort stor skada på skogen. Skogshöns som tjäder, orre och järpe finns också i Skuleskogens nationalpark.

Jättepraktbagge

Enda kända förekomsten av jättepraktbagge i Sverige finns också här. Det är en ca 3 cm stor, svart skalbagge med koppar och mässingsglänsande band som trivs i död tallved.

Historisk plats

I nationalparken finns lämningar av tidig mänsklig aktivitet. En ny begravningssed – kuströsen – där man reste stenrösen över sina döda. Rösena placerades ofta nära stranden där man jagade och fiskade. Kanske ville man med rösen markera för främlingar att kuststräckan var bebodd.

Det finns lämningar från järnåldern (600 fKr till 1050 eKr). Mest kända järnåldersgraven (100–600 eKr) ligger i Gene nära Örnsköldsvik. Där finns långhus, nästan 40 m långt.

Samer i Höga Kusten

Många ortsnamn är visar att samer har bott i landskapet. Lappudden, Lappnäste, Renhagaberget är exempel. På 1700-t kom skogssamer från Ångermanlands inland till Höga Kustens lavrika bergslandskap. Lav är en viktig föda för renarna på vintern och inkräktade inte på böndernas marker eftersom renarna höll sig i de lavrika skogarna. Senare kom också fjällsamer från Vilhelmina. 

Rövarna i Skuleskogen

Denna kända bok av Kerstin Ekman handlar om trollet Skord som kommer från Skuleskogen. Han reser runt i människornas värld i många olika århundraden och olika miljöer, men återvänder alltid till Skuleskogen och sitt rövarband.

Kerstin Ekman var tredje kvinnan att sitta som ledamot i Svenska Akademien flyttade 1970 flyttade Ekman till Östersjäland utanför Härnösand innan hon tio år senare flyttade till Jämtland. Kanske är hon mest känd för romanen Händelser vid vatten.

”Skogen är genomdragen av tid. Klapperstensfälten har stelnat i stenvågor, i långa bränningar av frusen tid. I myren har den susande skogen sjunkit och varje myrråk brygger jäsande tid.”

”I ett av bergen har en väldig spricka öppnat sig. Stenen har sjunkit och vittrat ner och lämnat en skåra med lodräta kanter. Den är inte bredare än att man kan stå och tala med varandra tvärsöver djupet. Man ser inget liv därnere i mörkret. Det är bara skugga och sten.”

Två utdrag ur Kerstin Ekmans bok.

Balesuddens naturreservat

Inte långt från Köpmanholmen ligger Balesuddens naturreservat. Här hittar man klapperfält, jättegrytor, och den mystiska Bales-tjärnen med kristallklart vatten, troligen kalkpåverkat av skalsediment. Kullfallna träd syns genom det klara vattnet.

Köpmanholmen

Här verkade den kände keramikern Hans Hedberg. Totta Näslund kommer också från Köpmanholmen.  

Från Köpmanholmen, Ullånger eller Docksta kan man ta båt till Trysunda och Ulvön.

Ulvön

Ulvön kallas Bottenhavets pärla och är egentligen uppdelad i två öar, norra och södra Ulvön. Ulvöhamn ligger på norra ön i Ulvösundet.

Ulvön är kanske mest känd för surströmming, som tillverkats på ön i över hundra år. Nu är tillverkningen flyttad till Skags udde, på fastlandet. På vinterhalvåret bor cirka 40 bofasta här, men på somrarna lever ön upp, med många turister och sommarstugeägare.

Namnet ulv, varg, kommer troligen av sägnen av jätten Ulf som kastade ut två gigantiska stenblock i havet som bildade öarna. Någon varg har troligen aldrig funnits på Ulvöarna.

Ulvö hotell serverar en mycket fin lunchbuffé med vacker utsikt.

Historik – Ulvön

Redan på 1500-talet bodde några jordbrukarfamiljer på ön.

På 1500–1600-talet anlade Gävlefiskarna bosättningar på Ulvön och det blev snabbt deras viktigaste fiskeläge på norrlandskusten. Först byggdes enkla så kallade kokhus, enrummiga bostadshus utan innertak, man tog med sig hela familjen och boskap och stannade över sommaren. I mitten av 1800-talet började flera familjer bosätta sig där året om och sjöbodar, bryggor och båthus byggdes. Strömming och lax fiskades.

Ludvig ”Lubbe” Nordström förknippas med Ulvön och var den som myntade begreppet Bottenhavets pärla. Lubbe arbetade som journalist på Sundsvalls tidning och kom till ön 1905 för att skriva dikter. Under sommaren tjänstgjorde han som fiskardräng. Hans bok Bottenhavsfiskare handlar om det hårda livet som fiskare.

På Norra Ulvön finns naturreservatet Stormyran. Södra Ulvön är i stort sett obebodd förutom fiskeläget Marviksgrunnan. Södra Ulvön kallades Jernulvön eftersom en stor järnmalmsgruva låg här på 1600-talet.

Att göra på Ulvön

Det är mysigt att strosa längs hamngatan med de små röda fiskebodarna. Panoramavyn över Ulvöhamn får man från Lotsberget. För den kulturintresserade finns Ulvö kapell från 1622 och Ulvö Museum som visar kulturhistorien kring fisket, surströmmingen och järnbrytningen.

Ulvö kapell

Ångermanlands äldst daterade träbyggnad, Ulvö gamla kapell byggdes 1622. Klockstapeln och det lilla vapenhuset byggdes senare. Inne i kapellet finns välbevarade målningar på väggar och tak, signerade Roland Johansson Öberg 1719. Längst fram hänger ett votivskepp. Votiv betyder löfte och votivskepp donerades till kyrkor av besättningar som var i sjönöd, de bad till Gud och lovade att skänka en gåva om de överlevde. Ofta gjorde man en modell av just det skepp man seglat med.  

Ulvö gamla kapell går att boka för olika ceremonier som vigslar, dop och begravningar.

Gnäggen

Gnäggen är en ö, ett naturreservat som ligger söder om Ulvöarna. Här finns kolonier av tordmular, sillgrisslor och tobisgrissla.

Trysunda

Flera av båtarna till Ulvön gör stopp i Trysunda, ännu ett pittoreskt fiskeläge.

Namnet betyder tre sund. Landhöjningen har lett till att två av de tre sunden försvunnit. Hela ön Trysunda är ett naturreservat. Här finns vandrarhem, kapell från 1600-talet, en liten handelsbod och ett fiskemuseum. Naturen är vacker, och olika vandringar kan göras till Rödskatens röda klippor och stränder, Malmgrottan eller Juliaviken där det finns stugor att hyra. 

Örnsköldsvik

Kommer man söderifrån är Örnsköldsvik sista staden som ligger i området som räknas till Höga Kusten. Staden, som ofta förkortas till Ö-vik, har fått sitt namn efter landshövdingen Per Abraham Örnsköld. Namnet förkortas ofta till Ö-vik, med betoning på ”vik” och inte på ”ö”.

E4:an går rakt igenom staden. Håll utkik efter några spektakulära byggnader. På väg ut ur staden på vänster sida ligger gamla slangtornet som hörde till brandstationen och ursprungligen var 17 meter högt. Företagaren Mats-Ove Eriksson byggde om det till privatbostad. Det nu 36 meter höga tornet har en omkrets av 28 meter. De första sju våningarna blir gästrum, förråd och hobbyrum.

De tre översta våningarna är större, ca 90 kvadrat per plan. Högst upp finns en relax med pool mot E4. Det mittersta planet är kök och vardagsrum. En spektakulär bostad.

Örnsköldsviks historia

7-8000 gravrösen från bronsåldern visar att det bott människor här. För 2000 år sedan anlades en gård i Gene, en förort till Örnsköldsvik.

Under sågverksepoken på 1700-1800-talen blomstrade kustbygden och man byggde en hamn för djupgående fartyg.

Kända platser och personer i Ö-vik

Fjällräven startade sin verksamhet här och har ett outlet alldeles utanför staden.

Hägglunds Arena är MoDo Hockeys hemarena. Klubben har fostrat ett antal NHL-profiler som Peter Forsberg, Markus Näslund, Daniel Sedin, Henrik Sedin och Victor Hedman.

Andra kända idrottsprofiler är skidåkerskan Märta Norberg med 10 SM-guld och 3 VM-brons. Rytmisk gymnastik är stort i Örnsköldsvik och Therese Larsson har tagit 7 SM-guld.

Paradisbadet är ett av Sveriges största äventyrsbad med en av Sveriges längsta vattenrutschbanor.

Längs Storgatan ligger stadens butiker gallerier som Oskargallerian.

Friska Viljor är en hoppbacke på Paradiskullen bara några hundra meter från stadens centrum.

Det bor ungefär 33 000 invånare i staden.

Näringsliv

Domsjö Fabriker, Metsä Board och BAE Systems Hägglunds är de största industrierna i denna företagstäta stad. Flygplats finns och från Mellansel kan man ta tåg på stambanan genom övre Norrland och Botniabanan mellan Kramfors och Umeå.

Sammanfattningsvis är Höga Kusten en spektakulär destination som erbjuder en blandning av imponerande natur, spännande äventyr och rikt kulturarv för turister att utforska och njuta av.

Vill du se fler bilder i större storlek och högre uppplösning, besök Galleri Höga Kusten

Hoppas du haft glädje och nytta av min reseblogg Höga Kusten.

Besök också min reseblogg om Skåne Se även sidan där jag samlat alla inlägg

ANNONS

Powered by GetYourGuide

error: Content is protected !!
Verifierad av MonsterInsights