Reseblogg Skåne

Reseblogg Skåne

När: Aug 2024

Man behöver inte resa långt för att uppleva vackra saker. Jag är väldigt förtjust i detaljer. Ibland behöver man bara lyfta blicken för att se ett nytt perspektiv, en insekt, en blomma eller något annat.

Eftersom jag reser mycket i mitt jobb, vill jag stanna i Sverige under sommaren. Det finns oändligt många vackra platser att besöka i detta långa land. I år blev det Skåne, Österlen och Malmötrakten.

Ibland passar jag på att besöka några av alla mina trevliga resenärer på resorna genom Sverige. Då får jag hjälp att hitta smultronställen och komma bakom kulisserna. Jag är så tacksam över det!

Ystad

Tåget tog mig från Stockholm till Ystad där jag möttes på perrongen av resenärer, jag tog hand om dem i Sydamerika, de guidade mig i Skåne. Trots att det bara är några timmar med tåg från Stockholm, ser miljön och gatubilden helt annorlunda ut, det kändes nästan som att ha kommit utomlands. Samma känsla jag kan få när jag reser till Dalarna eller Höga kusten eller andra platser i Sverige. Vårt avlånga land har mycket att erbjuda!

Det är juli och aldrig någonsin har jag sett så många stockrosor och rosenbuskar. Gatorna med de pittoreska, pastellfärgade husen kantas av blommornas sagolika färgprakt. Här finns Skånes bäst bevarade bebyggelse från senmedeltid till 1700-talet.

I staden finns många mysiga caféer och restauranger. Vi njöt av den mysiga trädgården och fika i Bäckahästens kaffestuga.

Strax utanför Ystad finns en stor djurpark där djuren har stora ytor att röra sig på.

Kyrkor

För den som är intresserad av kyrkohistoria få man inte missa klosterkyrkan Sankt Petri kyrka och den fina rosenträdgården och örtagården utanför. Tornväktaren i Sankta Maria kyrka är en gammal tradition sedan 1700-talet som fortfarande lever vidare. Tornväktaren håller utkik över staden varje natt.

Österlen

Området i östra Skåne som sträcker sig från Ystad till Brösarps backar i nordost kallas för Österlen. Här finns många mysiga små byar och kuststäder och samhällen som Simrishamn, Kivik, Brantevik. Här finns också mycket historia, som Nordens bäst bevarade medeltidsborg, Glimmingehus, hällristningar utanför Simrishamn, en bronsåldersgrav, Kiviksgraven och så förstås Ales Stenar. Kanske är det ändå naturen som lockar de flesta besökare. Här finns många vackra vandringsleder i naturskön miljö.

Påskrundan är en populär aktivitet som ordnas av Östra Skånes Konstnärsgille. På Österlen bor många konstnärer som under påskveckan passar på att ställa ut sin konst.

Ales stenar

Bara 20 km från Ystad ligger denna mytomspunna plats, Ales stenar, eller Ale stenar, båda namnen är korrekta. Det är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning, rest någon gång mellan 500-1000 e Kr. De 59 stora stenblocken står högt uppe på Kåsebergaåsen och är ungefär 70 meter lång och 20 meter bred, varje sten väger ca 5 ton. Stenarna är troligen hämtade från tidigare storstensgravar, så kallade dösar och gånggrifter. Några av stenarna består av granit och gnejs, mittblocken är sandsten.

Det finns många olika teorier om hur och varför skeppssättningen restes. Är det ett landmärke? Ett minne av en betydelsefull person? Ett solur? Eller kanske hade det flera olika betydelser? Ales stenar triggar verkligen fantasin och nyfikenheten. Att det dessutom ligger vackert vid ett brant stup ner mot havet gör det till en plats värd att besöka.

Dag Hammarskjölds Backåkra

Fortsätter man österut efter Ales stenar och Kåseberga kommer man till Backåkra.

Dag Hammarskjöld var FNs generalsekreterare åren 1953-61och känd för sitt engagemang för fred och rättvisa i världen. Han föddes i Jönköping men familjen flyttade snart till Uppsala där fadern blev landshövding och Dag studerade juridik och ekonomi. Dag var även författare och medlem i Svenska Akademin. Naturen låg Dag varmt om hjärtat och han köpte gården Backåkra 1957.

Backåkra är idag är det ett museum över Dags liv och gärningar, där finns också hans konstsamlingar, en meditationsplats på de böljande blomsterängarna som omger gården och en konferenslokal där man än idag har möten med kända världsledare, som FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd som hade möte på Backåkra 2018.

Sandhammaren

Sandhammarens finkorniga, vita sand gör Sandhammaren till en av Sveriges absolut finaste stränder. Den långa stranden och sanddynerna övergår i den typiska tallskogen.

I havet utanför ligger Sveriges största skeppskyrkogård. Troligen har många skepp gått på grund här i de lynniga sandrevlarna och för att vattnet är så strömt just här.

Skillinge

Ett litet fiskeläge med sjöfartsmuseum. Ta en matbit eller fika på restaurangerna eller fiken vid hamnen alternativt strosa runt på de idylliska gatorna.

Brantevik

Pastellfärgade hus, rosenbuskar…. Ja, även här! Så vad mer har Brantevik att erbjuda? Många kommer hit för att göra vandringar på skåneleden. Vackra stränder, skira bokskogar, böljande kullar, välj etapper och svårighetsgrad efter humör och ork.

Glimmingehus

Redan 1499 lades första stenen till Glimmingehus, idag Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Skåne tillhörde Danmark en av Danmarks mäktigaste män, riddaren Jens Holgersen Ulfstand lät bygga borgen.

Förutom själva borgen, finns ett museum, en butik och ett café.

Simrishamn

Största orten på Österlen, även den från början ett fiskeläge med anor från vikingatid. När Skåne tillhörde Danmark var Simrishamn en viktig hamn för båttrafiken mellan Bornholm och Skåne. De goda sillfångsterna gjorde att staden växte och kan idag sägas vara centrum för turismen på Österlen.

När man ledsnat på de pittoreska gatorna med pastellfärgade hus och blomsterprakt kan man besöka Autoseum, en nostalgitripp för den som är intresserad av gamla bilar. Har man fiskedrag som specialintresse finns ett museum även för det!

Hällristningar finns på flera ställen nära Simrishamn.

Utanför Simrishamn finns Nordens största vingård, Nordic Sea Winery. Här kan du njuta av mat och dryck samtidigt som du lär dig hur vinframställning går till.

Mandelmanns och Karl Fredriks

Mandelmanns Djupadal ligger inte långt ifrån Simrishamn, där man efter entréavgift kan gå runt i trädgården som är känd från TV. På Österlen ligger också Karl Fredriks Eklaholm där du får gå som du vill i den lilla trädgården och den enorma affären där du hittar allt från möbler, keramik, sylt och tvål.

Stenhuvuds nationalpark

Hedar, bokskogar, hav och långa stränder med kritvit sand, en nationalpark med stor biologisk mångfald. Populärt område att vandra i, alla årstider.

Kivik

Äppelmust och marknad, restauranger och fina stränder. Kivik har gått från fiskeläge till turistort. Kiviks marknad har gamla anor, troligen var det en marknadsplats i Kivik redan under Hansans tid på 1300-talet. Marknaden är en av Sveriges största, går av stapeln i juli månad på en plats en bit utanför samhället.

Brösarp

Bilden av Skåne som ett platt bördigt jordbrukslandskap, stämmer till viss del. Men Skåne är också mjuka, böljande kullar och skira bokskogar. I Brösarps backar kan man göra vackra vandringar i det böljande landskapet, lika vackert och unikt året om!

I Brösarp passade jag på att besöka Eva och Jörgen, två resenärer som driver Källagården, med uthyrning av stugor och lägenheter mitt i äppelriket och Brösarps backar. Under ett äppelträd i trädgården delade vi en flaska äppelmust gjord på gården. I denna lugna och idylliska miljö skulle jag kunna stanna länge!

Backarna har skapats av avlagringar från senaste istiden som nötts ner till dessa mjuka kullar som ger utsikt över Verkeåns dalgång ända ut till Hanöbukten. Brösarps backar är en del av Verkeåns naturreservat, och själva starten på Österlen.

Prins Eugen hade i början av 1900-talet ett hus i närheten av Kivik, hans vackra målningar från bland annat Brösarps kullar bidrog till att väcka intresse för denna del av Sverige.

Vill du se fler bilder i större storlek och högre uppplösning, besök Galleri Skåne

Hoppas du haft lite glädje och nytta av min reseblogg Skåne.

Se även min reseblogg Höga Kusten (intern)

Här får du mer tips om Skåne i Visit Skåne

ANNONS

Powered by GetYourGuide
error: Content is protected !!
Verifierad av MonsterInsights